27.8 C
Podgorica
14.06.2024.

Odgođena kontrola optužnice protiv Božovića: Advokat traži izuzeće Novovića

Ponovna kontrola optužnice protiv Mila Božovića i ostalih okrivljenih, odložena je danas za 13. jun nakon što je advokat Marko Radović zatražio izuzeće cjelokupnog Specijalnog tužilašta zajedno sa glavnim specijalnim tužiocem Vladimirom Novovićem, pišu Vijesti.

Advokat Radović je kazao da sumnja u nepristrasnost Specijalnog tužilaštva jer je protiv njegovog branjenika Miloša Mišurovića na dokazima iz ove optužnice pokrenulo drugu istragu.

“Ročište za kontrolu optužnice SDT-a je odloženo iz razloga jer sam kao branilac okrivljenog Miloša Mišurovića zatražio da se iz daljeg postupanja u ovom predmetu izuzme cjelokupno Specijalno državno tužilaštvo i rukovodilac istog Vladimir Novović. Razlog za takav moj zahtjev jeste jedna specifična okolnost na koju sam ukazao sudu. Radi se o situaciji da se za događa, na ovoj optužnici, paralelno vodila istraga u kojoj egizstiraju isti dokazi. Mi smo nakon što je ovaj sud vratio prvu optužnicu na dopunu, htjeli da iskoristimo taj momenat i pošto su se ta dva postupka u tom trenutku nalazila u istoj fazi, podnjeli GST Novoiću zahtjev za spajanje tih postupaka. Prosto je neobjašnjivo da se mogu voditi u takvoj situaciji dva postupka, pogotovo što se radi o istim dokazima koje SDT prezentuje sudu i sa kojima raspolaže. O takvom našem zahtjevu nije odlučeno”, izjavio je Radović.

Advokatica Bojana Franović Kovačević je dodala da je to taktika tužilaštva, da u drugi predmet sa istim dokazima dobije drugo sudsko vijeće.

“I kada istekne pritvore od tri godine po ovom predmetu, onda da ta druga optužnica sa istim dokazima bude razlog za pritvor”, naglasila je Franović.

O predlogu Radovića odlučivaće Vrhovno državno tužilaštvo

Nakon što je specijalno državno tužilaštvo ispravilo i dopunilo optužnicu protiv predsjednika Opštine Budva okrivljenog Mila Božovića i ostalih optuženih, u Višem sudu u Podgorici danas je ponovo zakazano ročište za kontrolu optužnice, pred vanraspravnim vijećem kojim predsjedava sudija Vesna Kovačević.

Polovinom februara, Viši sud je donio rješenje kojim se vraća optužnica Specijalnog državnog tužilaštva kojom se okrivljenima Ljubu Miloviću i drugim, stavljeno na teret izvršenje krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a stav 1 u vezi stava 6 Krivičnog zakonika Crne Gore, kako bi se dopunila istraga i ispravile greške u optužnici.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je podiglo optužnicu protiv takozvanog policijskog narko kartela, kojom je obuhvatilo 21 osobu, među kojima je i Božović – optužen za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge, ali i policijski funkcioner Dejan Knežević kome će se eventualno suditi za odavanje tajnih podataka i zloupotrebu službenog položaja.

SDT je podiglo optužnicu protiv 21 okrivljenog. Optuženi su Milo Božović, Radoje Zvicer, Ljubo Milović, Dejan Knežević, Mileta Ojadnić, Ivan Stamatović, Nebojša Bugarin, Petar Lazović, Milan Popović, Miloš Mišurović, Marko Novaković, Ivan Nikolić, Goran Stojanović, Božidar Jabučanin, Aleksandar Keković, Vladimir Bajčeta, Tihomir Adžić, Filip Zindović (Kljajević), Darko Knežević, Dražen Milović, Ivan Mijatović. Tužilaštvo pojedince u toj grupi, između ostalog, tereti za šverc 4,3 tone kokaina, za pranje oko 7.000.000 eura, ali i za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja…

U dijelu tužilačkih spisa navodi se da je Ivan Mijatović u jednoj turi obezbijedio da se 100 kilograma kokaina u vlasništvu Mila Božovića, sigurno prenese od luke u Lisabonu do grada Costa da Caparica u Portugalu. Prema dokumentima tužilaštva, još jedna osoba bila je uključena u taj slučaj, a njen identitet pokušavaju da utvrde i putem poruka Skaj aplikacije koju su svi osumnjičeni koristili.

U istim dokumentima objašnjava se da je ta treća osoba, 9. maja 2020. godine, oko trideset minuta nakon ponoći, sa broda “MSC Fantazija”, koji se nalazio usidren u luci u Lisabonu, spustila šest torbi narandžaste boje, u kojima se nalazilo 100 pakovanja kokaina.

“Na način što je lice koje je na kriptovanoj aplikaciji ‘SKY ECC’ koristilo pin TL9TOH, postupajući po naredbi okrivljenog Mila Božovića, 09.05.2020. godine, oko 00.30 časova, sa broda ‘MSC Fantazija’, koji se nalazio usidren u luci u Lisabonu, spustilo šest torbi narandžaste boje, u kojima se nalazilo ukupno 100 pakovanja opojne droge kokain”, navodi se u tužilačkim spisima. SDT tvrdi da je taj kokain bio Božovićev i da ga je čamcem preuzela zasada nepoznata osoba:

“Po nalogu okrivljenog Mijatović Ivana, a koji je postupao po naredbama okrivljenog Mila Božovića. Nakon čega je okrivljeni Mijatović Ivan, takođe postupajući po naredbi okrivljenog Mila Božovića, istog dana navedenu opojnu drogu kokain prevezao na sigurnu lokaciju u Lisabonu, a potom dana 11. 05. 2020. godine predmetnu opojnu drogu prevezao sa te lokacije na drug sigurnu lokaciju u gradu Costa da Caparica, a sve u cilju dalje neovlašćene prodaje za račun okrivljenog Mila Božovića”, piše u spisima.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime