37.8 C
Podgorica
19.07.2024.

Oboren temperaturni rekord na Alpima

Rekordne temperature izmjerene su na sjevernoj strani Alpa u Švajcarskoj i u Lihtenštajnu.

U malom sjevernom švajcarskom gradu Delemonu i glavnom gradu Lihtenštajna Vaducu izmjereno je preko 20 stepeni Celzijusa. U Delmonu je prvog dana 2023. godine zabilježeno 20,9 stepeni, piše RTS.

Iz Meteosvisa, švajcarske nacionalne meteorološke i klimatske službe, saopštili su da su januarski toplotni rekordi zabilježeni na nekoliko stanica za praćenje na sjevernoj strani planinskog lanca Alpa, zbog toplih vjetrova sa jugozapada.

Ukupno 36 mjernih stanica izmjerilo je lokalno maksimalne temperature a prethodni rekord u januaru – izmjeren je 12. januara 1993. u Lucernu. Tada je temperatura dostizala 19,4 stepena Celzijusa.

Temperature u Delemontu su tako iznad prosjeka u odnosu na januarske temperature za period od 1991. do 2020, što su vremenske prilike za mjesec jun, dodali su u Službi.

Delemont je glavni grad sjeverozapadne regije Jura, koja se graniči sa Francuskom.

Tako su, u skladu sa temperaturama, u Veveju na Ženevskom jezeru ljudi stajali u redu za sladoled, dok su u samoj Ženevi plivači učestvovali u tradicionalnom novogodišnjem kupanju u jezeru.

Najviša januarska temperatura zabilježena bilo gdje u Švajcarskoj bila je 24 stepena, i registrovana na južnoj strani Alpa u regionu Tičino, 1944. u Luganu i 2007. u Lokarno-Montiju.

U maloj kneževini Lihtenštajn temperature su u nedelju u glavnom gradu Vaducu dostigle 20 stepeni.

Time je postavljen novi januarski toplotni rekord, koji je nadmašio 19 stepeni zabilježenih 22. januara 1997. godine.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime