23.7 C
Podgorica
30.05.2024.

Novi Apple Ipad Pro je najtanji njihov proizvod ikada

Apple Inc. je predstavio novi iPad Pro, usredsređen na vještačku inteligenciju, kao i veći iPad Air, s ciljem osvježavanja linije tableta koja u posljednje dvije godine stagnira.

Na onlajn događaju “Let Loose” kompanija je predstavila prvu redizajniranu verziju iPad Proa od 2018. godine. Novi model je tanji, uključuje oštriji Ultra Retina XDR ekran sa OLED tehnologijom i ima brži M4 čip koji može da obavlja zadatke vještačke inteligencije. Novi iPad Air izgleda kao prethodna verzija, ali ima opciju većeg ekrana i M2 procesor.

Novi iPad Pro od 13 inča debljine 5,1 milimetara i najtanji je Apple proizvod ikada. Veća verzija je za petinu kilograma lakša od svog prethodnika, dok je model od 11 inča težak manje od pola kilograma.

Ovim lansiranjem okončana je Appleova najduža suša u novim izdanjima iPada od kada je suosnivač Steve Jobs prvi put predstavio uređaj 2010. Ponuda je prethodno ažurirana u oktobru 2022, kada je Apple dodao brži čip na iPad Pro i predstavio redizajnirani jeftiniji model.

Apple želi da izvuče iPad iz ozbiljnog pada. Prodaja uređaja je bila posebno slaba u posljednjem kvartalu, kada je pala za 17 odsto i promašila procjene analitičara, ali Apple je predvidio da će se prihodi od iPada vratiti u tekućem periodu.

Najava nije mnogo uzbudila investitore. To je često slučaj sa Apple događajima, pošto se većina ključnih detalja prijavljuje unaprijed.

Akcije su se malo promijenile na 181,90 dolara u 1206. u Njujorku, odražavajući pad od oko šest odsto na godišnjem nivou.

M4 čip, koji zamjenjuje M2 u iPad Prou, najnoviji je dodatak u Appleovoj liniji domaćih procesora.

Centralna procesorska jedinica je 50 odsto brža od one u trenutnom iPad Prou, a grafički motor je četiri puta brži.

Čip je napravljen na 3-nanometarskoj tehnologiji druge generacije, saopštio je Apple.

Glavno poboljšanje je takozvani neuronski motor, za koji kompanija kaže da je 60 puta brži od njegovog originalnog neuronskog motora iz 2017. To će pomoći iPad Prou da se nosi sa zadacima vezanim za vještačku inteligenciju na samom uređaju.

Apple planira da dalje razgovara o svojim planovima za vještačku inteligenciju 10. juna u okviru svoje Svjetske konferencije za programere.

OLED ekran iPad Pro uređaja – skraćenica za organske emitujuće diode – znači da se boje reprodukuju preciznije i izgledaju oštrije. To je ista osnovna tehnologija ekrana koja se koristi u iPhoneu i Apple Watchu, ali u većem obimu. Apple je demonstrirao kako ekran može biti znatno svjetliji od prethodnih iPad ekrana i poboljšati sadržaj visokog dinamičkog opsega.

Prvi put, Apple nudi opciju matirane teksture ekrana za korisnike Pro modela. Ranije verzije iPad Pro uređaja koristile su Mini LED ekrane, tehnologiju koja je stvarala efekat “bloom” – svjetlost koja prodire tako da može zamagliti sliku. Novi modeli dolaze u bojama “svemir crna” i “srebrna”.

Iako je prodaja iPad uređaja oslabila u protekle dvije godine, iPad je i dalje najprodavaniji tablet na globalnom nivou. Prema istraživačkoj firmi IDC, u prvom kvartalu prodato je skoro 10 miliona iPada, čime je Apple zadržao tržišni udeo od 32 odsto. Međutim, prodaja u broju jedinica opala je za devet odsto u poređenju sa prošlom godinom.

Samsung Electronics Co. zauzima drugo mesto sa udelom od 22 odsto, dok su Huawei Technologies Co., Lenovo Group Ltd. i Xiaomi Corp. u prvih pet po prodaji.

Pored novog hardvera, Apple je ažurirao Final Cut Pro i Logic Pro za iPad, i predstavio novu aplikaciju pod nazivom “Final Cut Camera” koja omogućava iPhoneu i iPadu dodatne uglove kamere tokom snimanja videa. Oba nova modela, iPad Pro i iPad Air, imaju mogučnost pomjeranja kamere na horizontalnu stranu, što je odgovor kompanije na česte zahtjeve korisnika.

Apple pokušava da izvuče više prihoda iz linije iPad uređaja lansiranjem dva premijum dodatka. Nova “Magic Keyboard” tastatura od 299 dolara i 349 dolara, to jest iPad futrola sa ugrađenim trackpadom i tastaturom, sada je napravljena od izdržljivijeg aluminijumskog materijala i čini iPad sličnijim laptopu. Drugo, nova Apple Pencil Pro olovka od 129 dolara pruža dodatne mogućnosti za umjetnike.

Kompanija nije ažurirala iPad mini uređaj, ali planira promene na tom proizvodu već krajem ove godine, izvještava Bloomberg News. Pored poboljšanih specifikacija, iPad ima i veću cijenu. Model od 11 inča sada košta od 999 dolara, u poređenju sa prethodnim modelom koji je koštao 799 dolara. Model od 13 inča košta 1.299 dolara i više, što predstavlja povećanje u odnosu na početnu cijenu od 1.099 dolara. To čini ovaj iPad najskupljim tabletom kompanije Apple do sada.

Svi novi iPad uređaji će biti dostupni za prodaju sljedeće nedjelje, a mogu se naručiti od utorka. Kompanija je takođe snizila cijenu iPad uređaja desete generacije na 349 dolara i prekinula sa prodajom modela devete generacije od 329 dolara.

(Forbes)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime