7.9 C
Podgorica
21.04.2024.

Njemačka: Traži se pomoć u identifikaciji dječaka čije je tijelo pronađeno u Dunavu

Njemačka policija i Interpol traže pomoć javnosti u identifikaciji dječaka koji je pronađen sa kamenom pločom i umotan u foliju u Dunavu u Njemačkoj prošle godine i utvrđivanju sumnjivih okolnosti njegove smrti.

Tijelo dječaka otkriveno je 19. maja 2022. u rijeci Dunav kod Grosmeringa u Bavarskoj u Njemačkoj, vezano za kamenu ploču i umotano u foliju. Nije poznato koliko je dugo tijelo bilo u vodi, saopštio je Interpol.

Pretpostavlja se da je dječaku bilo između pet i šest godina u trenutku kad je nastradao. Bio je visok oko 110 centimetara i težak 15 kilograma, smeđe kose i nulte krvne grupe, navodi se na sajtu Interpola.

Rezultati istrage pokazuju da je vjerovatno proveo vrijeme van Njemačke.

Kako bi proširio domet istrage, a na zahtjev njemačkih vlasti, Interpol je poslao “crno obavještenje“ 195 zemalja članica Organizacije.

Prema navodima Interpola, “crna obavještenja“ su međunarodna upozorenja koja se koriste za prikupljanje informacija i obavještajnih podataka o neidentifikovanim tijelima.

Kao dio javnog poziva da se identifikuje dječak, sada se dijele ključni detalji, uključujući slike rekonstrukcije lica i fizičke karakteristike.

Kroz ovo crno obavještenje, Interpol poziva globalnu zajednicu za sprovođenje zakona da unakrsno provjerava baze podataka i konsultuje otvorene ili neriješene slučajeve“, rekao je Jirgen Štok, generalni sekretar te organizacije.

Prema njegovim riječima, neko, negdje zna nešto o ovom dječaku, pa je podjednako važno javno objaviti određene detalje.

Bez obzira na to da li je bio žrtva trgovine ljudima, otmice ili nasilja, posvećeni smo mobilizaciji svih policijskih sposobnosti Intepola da ga identifikujemo i pomognemo istražiteljima da rasvijetle njegovu smrt“, naveo je Štok.

Pozivaju se građani, posebno oni koji se sjećaju nestalog djeteta čije karakteristike i nestanak ukazuju na potencijalnu vezu sa slučajem, da se jave nacionalnom policijskom timu u Njemačkoj ukoliko imaju bilo kakvu informaciju.

Interpol od 2021. godine pruža istražiteljima bazu podataka I-Familija, globalni alat koji pomaže u identifikaciji nepoznatih tijela putem DNK.

Za biološke rođake koji vjeruju da bi dječak mogao da bude član njihove porodice, nacionalna policija kada bude kontaktirana može da uspostavi vezu sa Interpolom radi međunarodnog poređenja DNK, navodi se u saopštenju.

(RTS)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime