19.9 C
Podgorica
30.05.2024.

Njemačka legalizovala kanabis, evo šta to znači u saobraćaju

Njemačka je legalizovala kanabis, i mada su mišljenja javnosti o ovome podijeljena, postavlja se pitanje šta je sa pravilima u saobraćaju.

Glavno je pitanje kolika će količina THC-a biti dopuštena u krvi – a regulatorno tijelo se oglasilo i ovim povodom, i predložilo granične vrednosti za saobraćaj.

Predlaže se – na temelju aktivnog sastojka THC-a – koncentracija od 3,5 nanograma po mililitru krvnog seruma, kako je Federalno ministarstvo saobraćaja objavilo prije nekoliko dana.

“Ako je ova vrijednost postignuta, efekat koji je bitan za bezbjednost saobraćaja pri vožnji motornog vozila nije daleko”, saopštilo je ministarstvo.

Zvaničnog ograničenja, dakle, nema, ali će vjerovatno uskoro stići. Ipak, postoje granice zbog kojih vozači mogu da imaju problem na sudovima u slučaju nesreće, odnosno u naplati štete od osiguranja.

U sudskoj praksi utvrđena je vrijednost od 1 nanograma THC-a u krvnom serumu, što znači da nadalje prete sankcije.

Za uvođenje preporučene granične vrednosti nužna je izmjena zakona od strane Bundestaga, kako se dalje navodi, a do eventualne izmene Zakona o saobraćaju važiće dosadašnja, stroža pravila, piše Revijahak.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime