22.9 C
Podgorica
26.05.2024.

Neuspješno lansiranje japanske rakete

Japanska svemirska agencija saopštila je da je došlo do neuspjeha rakete koja je trebala da nosi osam satelita neposredno poslije polijetanja danas i misija je morala da bude prekinuta komandom za samouništenje.

To je prvo japansko neuspjelo lansiranje rakete u skoro 20 godina.

Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA) navela je da je raketa Epsilon-6 zabiljeležila neodređenu “abnormalnost” tokom leta koji je morao da bude prekinut manje od sedam minuta od polijetanja iz Svemirskog centra Uhinura u južnoj japanskoj prefekturi Kagošima, prenosi Beta.

Kako je navedeno, agencija je poslala signal za samouništenje rakete poslije odluke da ona neće moći da leti bezbjedno i da uđe u planiranu orbitu. Vjeruje se da je raketa sa satelitima pala u more.

Uzrok neuspješnog lansiranja se i dalje istražuje, navela je agencija.

Raketa Epsilon nosila je osam satelita uključujući dva koja je razvila privatna kompanija sa sjedištem u južnoj prefekturi Fukuoka. Prvi put bi bilo da raketa Epsilon nosi komercijalno razvijene satelite.

Raketa Epsilon-6 duga 26 metara i teška 95,6 tona je finalna verzija te serije prije planiranog razvijanja druge rakete Epsilon-S.

Današnjim neuspjelim lansiranjem prekinut je uspješan niz za seriju raketa Epsilon od prvog lansiranja originalne verzije 2013.godine. To je takođe prvo neuspješno lansiranje za japansku svemirsku agenciju od kada nije uspjela raketa H2A, 2003. godine.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime