30.8 C
Podgorica
25.06.2024.

Nenad Dulović za Meridian sport: U karateu su sitnice velike stvari, nadam se bar jednom zlatu u 2025. godini

Nenad Dulović je nastavio kontinuitet osvajanja medalja na velikim takmičenjima. Nakon Svjetskog prvenstva do srebrne medalje stigao je i na nedavno završenom Evropskom prvenstvu u Zadru.

U razgovoru za Meridian sport, Dulović je sumirao utiske sa dva šampionata koji su ga je izdvojila kao jedinstvenog u istoriji karate sporta u Crnoj Gori i najavio nove izazove.

“Veoma uspješna 2023. godina je iza mene. Istorijska medalja za Crnu Goru sa Svjetskog prvenstva, bila je odličan podstrek za dalji rad. Nisam se na tome zaustavio, želio sam da postanem šampion Evrope ali je u finalu u Zadru falilo malo sreće“, počeo je Dulović razgovor za Meridian sport.

U finalu Evropskog prvenstva poražen je od Iva Tadišija samo zbog činjenice da je Mađar osvojio prvi poen na meču.

Dulović je brzo izjednačio, ali je mađarski karatista na kraju slavio pobjedu (1:1).

Kada se sumiraju utisci mogu reći da sam dao svoj maksimum iako se u toj sedmoj (četiri individualne, dvije ekipne), finalnoj borbi osjetio malo i umor. Nedostajalo je svježine u pojedinim momentima, Mađar je slavio pobjedu iako je rezultat bio 1:1, imao je više sreće. Ovaj meč dovoljno govori koliko su u karateu sitnice velike stvari”, rekao je Dulović za Meridian sport.

Vratili smo se i na finalni meč Svjetskog prvenstva protiv tada aktuelnog svjetskog i evropskog šampiona, Stivena Da Koste gdje je sekunda zaustavila crnogorskog borca da dođe do svjetske titule.

Tri poena Dulovića koja bi mu donijela pobjedu došla su po mišljenju sudija po isteku vremena, pa je Francuz pobjedom 5:3 završio uspješnu karijeru.

“U taj meč sam ušao na sve ili ništa, čemu se Francuz očigledno nije nadao. Dao sam svoj maksimum pa su bila pomiješana osjećanja, bilo je razočarenja. Posebno teško bilo je poslije pokušaja za tri poena koji je na žalost bio van vremena, iako sam drugačijeg mišljenja. Tri poništene zastavice su bile nezamislive kod te odluke i vjerujem da su tada bile izmijenjene uloge, da bi Da Kosti priznali poene. Nažalost, tako to biva kad radite mečeve sa aktuelnim šampionima poput njega, ali mi je to bio dodatni motiv da se što bolje pripremim za Evropsko prvenstvo”, rekao je Dulović.

Do dvije medalje na dva uzastopna velika takmičenja nije uspio da dođe nijedan crnogorski karatista.

Ne krije crnogorski borac da je ponosan zbog ovog rekorda.

“Poslije planetarnog i na kontinentalnom šampionatu sam osvojio srebrnu medalju. Dvije medalje na dva uzastopna velika takmičenja nije niko osvojio u Crnoj Gori, što mi itekako imponuje. Uzimajući u obzir tu činjenicu lakše mi je bilo da podnesem tijesne poraze u finalima”, rekao je Dulović koji je napravio istorijski uspjeh.

Da Kosta je završio karijeru, a nakon borbe sa Dulovićem imao je poruku za perspektivnog crnogorskog karatistu.

“Prije dodjele nagrada pričao sam sa Francuzom. Rekao je da sam dosta mlad, da treba da nastavim sa uspjesima jer sam nepredvidiv, oprezan i pametan borac. Komentari od jednog od najboljih u ovom sportu su mi definitivno značili i zahvalan sam mu na tome”, rekao je Dulović.

Iako se olimpijski šampion Stiven da Kosta zalagao da karate bude dio Olimpijskih igara u Parizu, na njegove molbe i zahtjeve iz MOK-a su ostali nijemi.

Nada se Dulović da bi nešto moglo da se promijeni do Olimpijskih igara u Los Anđelesu.

“Da Kosta se i sam zalagao karate bude dio Olimpimijskih igara u Parizu ali vidjeli ste uzaludno na kraju. Nadam se da bi nešto moglo da se promijeni do Los Anđelesa”, rekao je Dulović.

Želi crnogorski borac da nastavi sa uspjesima, ali očekuje i adekvatnu nagradu u vidu finansijske stabilnosti.

Po završetku karijeru planira da i dalje ostane u karetu, podučava mlade takmičare i radi na samom razvoju sporta na tatamiju.

“Ono što me ispunjava je predstavljanje Crne Gore na najbolji mogući način. Želim da nastavim da donosim sreću porodici, a razmišljam i o budućnosti. Samim tim volio bih da dobijem neke benefite od ovog sporta, i obezbijedim bolje uslove za život, što smatram da je realno. Nakon završetka karijere trudiću se da prenesem svoje znanje i na mlađe i da podignem ovaj sport na viši nivo kako u Crnoj Gorici, tako i van grancie naše države”, rekao je Dulović.

Crnogorskog borca sada čeka pauza do izazovne 2025. godine kada će pokušati da se domogne zlatne medalje na bar nekom od predstojećih velikih takmičenja.

“Do kraja godine nema puno aktivnosti pa ću iskorisiti priliku da se spremim preko međunarodnih turnira za 2025. godinu koja će biti izuzetno teška i izazovna za mene. Očekuju me nastupi na Evropskom, Balkanskom, Svjetskom prvenstvu, zatim i Svjetske igre u Kini, pa se nadam da ću bar na nekom od velikih takmičenja zasijati i doći do zlatne medalje što bi mi bilo ispunjenje sna”, zaključio je Dulović razgovor za Meridian sport.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime