27.7 C
Podgorica
19.06.2024.

Nedović: URA zbog Brđanina rušila 42. Vladu

Zorana Brđanina na mjesto direktora policije je dovela URA, a ne premijer Milojko Spajić, kazala je poslanica Pokreta Evropa sad (PES) Jelene Nedović.

“Činjenica je da je Dritan Abazović preporučio Zorana Brđanina za prvog čovjeka policije, takođe je činjenica da je Abazović rekao da će srušiti Vladu Zdravka Krivokapića, ukoliko premijer Krivokapić pokrene smjenu Zorana Brđanina zbog mogućih posledica 4. i 5. septembra 2021 god, prilikom ustoličenja Mitropolita Joanikija”, poručila je u saopštenju.

Prema njenim riječima Brđanina je Vlada Abazovića nezakonito smijenila dva puta, nakon čega je on, kako je kazala, tužio državu i dobio spor pred sudom, čija odluka se morala izvršiti.

“Da se postupilo drugačije, bio bi obesmišljen sud i sudske presude, što nije nešto što će ova Vlada dozvoliti. Podsjećanja radi, neizvršavanje sudskih presuda je kršenje člana 6 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava čija je Crna Gora potpisnica. Neizvršavanje sudskih presuda ne znači vladavinu prava za koju se zalažemo, već diletantizam koji je Dritan Abazović uveo kao praksu. Prvi put je bio presedan, drugi put praksa”, kazala je Nedović.

Ona je dodala da je ova Vlada odlučna da prekine “takav vid nepoštovanja sudskih presuda, pogotovo kada se radi o radnim sporovima, jer je to građani očekuju od nas.”

“Poznato nam je kako se tadašnji ministar Adžić odnosio prema zakonima, kada je štitio policijske službenike protiv kojih je podignut optužni predlog za mučenje, nečovječno i ponižavajuće postupanje. To je uveliko doprinijelo da Komitet za prevenciju od torture da negativno mišljenje, koje je svojevrsni “šamar” Evropskom putu Crne Gore”, ocijenila je Nedović.

Ona je naglasila da su zakoni pisani da bi se poštovali, a ne da se primjenjuju selektivno i kako se kome koji član dopada ili ne, dodajući da to nije vladavina prava.

“Bez obzira što smo ja lično i Pokret Evropa sad bili protiv presude Upravnog suda da se Zoran Brđanin vrati, moji lični osjećaji ili operativna saznanja ne smiju biti iznad Zakona.Na kraju, pripisivati ovoj Vladi odgovornost za kadrovsko rješenje Dritana Abazovića, koje je u prethodnom periodu postalo gorući problem, je maliciozno i nekorektno. URA zbog Brđanina rušila 42. Vladu, pa se sad “peru”, poručila je.

Ona je objasnila da ono što je Vlada uradila, jeste poštovala procedure “prvo kroz Parlament, neusvajanjem dva izvještaja, zatim usvajanjem zaključaka, nakon čega je gospodin Zoran Brđanin i smijenjen.”

(Vijesti)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime