16 C
Podgorica
24.09.2023.

Narednih dana ekstremne vremenske prilike

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) upozorilo je na nestabilne vremenske prilike u narednim danima, uz obilne padavine i snažan vjetar, kako bi građani pravovremeno i efikasno djelovali, jer se očekuju smetnje u odvijanju i drumskog i pomorskog saobraćaja, kao i u elektroenergetskom sistemu.

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti.

“Tokom noći u srijedu na četvrtak (30-31. mart), zatim u periodu četvrtak-subota očekuju nestabilne vremenske prilike, sa jakom kišom, obilnom količinom padavina sa jakim južnim vjetrom posebno na sjeveru i duž obale gdje će povremeno kratkotrajni udari imati i olujni karakter. Takođe se očekuje i topljenje snijega u planinskim predjelima naročito u nižim predjelima koji su trenutno pod sniježnim pokrivačem. Za vikend i u ponedjeljak očekuje se pad temperature, pa će kiša preći u snijeg u sjevernim i centralnim planinskim predjelima. Očekuje se kratkotrajno obilna količina kiše (naročito u četvrtak) pa su zbog toga potencijalno mogući problemi sa obilnom količinom vode u urbanim sredinama, na bujičnim tokovima i na mjestima gdje su vršeni ozbiljni građevinski zahvati gdje je narušena prirodna povezanost tla”, naglašavaju u MUP-u.

Posebno obilna kiša, prema prognozi, očekuje se u širem regionu Orjena i Boke, planinskom zaleđu Jadrana prema Lovćenu-Cetinje, prema Nikšiću i Šavniku, zatim u širem regionu Podgorice u pravcu regiona Kolašin-Danilovgrad -Nikšić.

“Ova meteorološka situacija (obilna kiša i jak južni vjetar) potencijalno može usloviti smetnje, u svakodnevnim redovnim aktivnostima prvenstveno u oblasti saobraćaja, kako drumskog tako i vazduhoplovnog i pomorskog, u određenim aktivnostima na moru uz obalu, smetnje kod energetskog sistema za prenos i distribuciju električne energije koji će biti izloženi kombinovanom uticaju”, navode u saopštenju.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime