32.9 C
Podgorica
15.07.2024.

Nakon odluke SAD barel nafte pao na 104 dolara

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima na 104 dolara, pod uticajem najave Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da će plasirati 180 miliona barela iz rezervi i zabrinutosti za kinesku potražnju.

Na londonskom tržištu, cijena barela je nakon podneva bila 63 centa manja u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 104,08 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 99 centi nižoj cijeni, od 99,29 dolara.

SEEbiz piše da je tržišta u četvrtak „ohladio“ američki predsjednik Džo Bajden najavom da će tokom šest mjeseci, počevši od maja, na tržište plasirati milion barela dnevno iz strateških rezervi, najviše otkada su zalihe uspostavljene.

O plasmanu nafte iz strateških rezervi trebalo bi da razgovaraju i članice Međunarodne agencije za energiju (IEA), savjetodavnog tijela Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

„Nadolazeća poplava američkih barela ne mijenja činjenicu da će tržište teško osigurati dovoljno snabdijevanje u narednim mjesecima”, rekao je analitičar PVM-a Stephen Brennock.

Vodeći proizvođači okupljeni u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici, uključujući Rusiju, zaključili su u četvrtak da će u maju povećati proizvodnju za samo 432.000 barela dnevno, uprkos pritisku Zapada da na tržište plasira znatno više nafte.

Ravnoteža cijenama bila je i zabrinutost za potražnju zbog zatvaranja kineskog finansijskog središta Šangaja kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak koštao 107,74 dolara, što znači da je pojeftinio 2,72 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime