24.9 C
Podgorica
13.07.2024.

Na crno radilo 612 stranaca i 352 domaća radnika

Inspekcija rada Uprave za isnpekcijske poslove tokom prošle godine izvršila je ukupno 11.369 inspekcijskih pregleda (u oblasti radnih odnosa i zapošljavanja 8.107 i u oblasti zaštite i zdravlja na radu 3.262), u kojima je utvrdila ukupno 3.958 nepravilnosti, te izrekla kazne u vrijednosti od skoro 800.000 eura, prenosi Dan. Kako se navodi u godišnjem izvještaju te institucije u koji smo imali uvid, u izvještajnoj godini zatečena su 964 lica u nezakonitom radu (612 stranaca i 352 crnogorskih državljana), a nakon preduzetih mjera od strane inspekcije rada, njih 234 (75 stranaca i 159 crnogorskih državljana) zasnovali su radni odnos u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o strancima.

– U okviru svojih redovnih aktivnosti, ova inspekcija je, tokom izvještajne godine, evidentirala 15 slučajeva radnog angažovanja djece u neformalnom radu (obzirom da nije bilo ljetnje turističke sezone kada se radno angažuje veći broj djece), od kojih sedam ženskog i osam muškog pola, starosti od 15 do 18 godina. U ovim slučajevima, inspektori su preduzeli mjere iz svoje nadležnosti, na način što je poslodavcima donijeto ukazivanje za otklanjanje nepravilnosti, odnosno pribavljanja potrebne dokumentacije (ljekarsko uvjerenje i saglasnost roditelja), kako bi se ispunili zakonski uslovi za rad tih lica. Treba napomenuti da djeca nijesu zatečena na teškim i opasnim poslovima, već su to bili poslovi pomoćnog radnika u objektima za promet voća, igračaka i bižuterije, pa inspekcija rada nije evidentirala slučajeve koji bi se mogli tretirati kao najgori oblik radnog angažovanja djece u bilo kojoj djelatnosti – kažu u inspekciji rada.

Troje poginulih za godinu, 15 teških povreda

U toku 2021. godine je izvršeno ukupno 19 uviđaja povreda na radu, i to tri smrtne, 15 teških i jedna kolektivna povreda na radu, što je smanjenje čak za 72,86 odsto u odnosu na 2008. godinu, kada je zabilježen najveći broj povreda na radu (smanjenje smrtnih povreda je 75 odsto, a teških povreda na radu 73,68%). Nadzorom je konstatovano da je najčešći uzrok povreda na radu: neprimjenjivanje mjera zaštite i zdravlja na radu (pad sa visine ili u dubinu, neispravno/nepravilno rukovanje sa sredstvima za rad, udar električne struje, nepravilno korišćenje opasnih materija, okliznuće/spotaknuće itd.), angažovanje lica koja nijesu osposobljena za bezbjedan rad na poslovima koje obavljaju i kod kojih nije izvršena prethodna provjera zdravstvene sposobnosti i nekorišćenje sredstava i opreme lične zaštite na radu. Ukoliko je utvrđena neposredna opasnost po život ili je ugroženo zdravlje zaposlenih, izricana je mjera zabrane rada ili zabrana upotrebe sredstava za rad na kojima se desila povreda.

Najčešće nepravilnosti, koje su utvrđene u oblasti radnih odnosa i zapošljavanja su angažovanje lica za obavljanje određenih poslova kod poslodavca bez zaključenog ugovora o radu i neprijavljivanje na obavezno socijalno osiguranje, radno angažovanje stranaca bez prethodno pribavljene dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada i transformacija ugovora o radu; kašnjenje u isplati zarada i uplati doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i neuručivanje obračuna zarada zaposlenima, dok se ostalo odnosilo na nedonošenje pisane odluke o rasporedu radnog vremena zaposlenih, o rasporedu zaposlenih po smjenama, neutvrđivanje rasporeda sedmičnog odmora i druge vrste nepravilnosti

Za počinjene prekršaje u izvještajnoj godini inspektori su izdali 1.482 prekršajna naloga, sa novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 797.180 eura, od čega 994 naloga (624.050 eura novčanih kazni u oblasti radnih odnosa i zapošljavanja, uglavnom, zbog rada “na crno”) i 488 (173.130 eura novčanih kazni) u oblasti zaštite i zdravlja na radu, zbog nepreduzimanja mjera zaštite i zdravlja na radu. U izvještajnom periodu naplaćeno je ukupno 1.145 prekršajnih naloga, što je 77,26 odsto od broja izdatih.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime