17.7 C
Podgorica
25.05.2024.

Mujović bi da ukine odbore direktora kćerki firmi EPCG, da preduzeća vode stručni kadrovi

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović želio bi da se smanje ili ukinu odbori direktora EPCG Željezare i EPCG Solara, koji broje po sedam članova, kao i da na čelu elektro-energetskih kompanija budu stručna lica.

Međutim, kako je kazao, to nije moguće sprovesti zbog političkih dogovora konstituenata na vlasti.

– Prva ideja je bila da se odbori direktora u kćerkama firmama Elektroprivrede ukinu ili da se smanji njihov broj. Ćerke firme EPCG – EPCG Solar i EPCG Željezara imaju po sedam članova odbora direktora. Šta je to bez provociranje političkog zapošljavanja? Kada sam iznio tu ideju, kazali su mi da su karte već podijeljene. Koga vi sada da diskreditujete i eliminišete iz odbora direktora pa da broji tri člana – izjavio je Mujović u Skupštini tokom sjednice posvećene poslaničkim pitanjima.

Odgovarajući na pitanje Nikole Rakočevića (DPS) naveo je da bi podržao inicijativu da se formira radna grupa čiji bi cilj bio da na čelu državnih elektro-energetskih kompanija budu ljudi iz struke, te da ne mogu biti u menadžmentu osobe sa partijskom knjižicom. Rakočević je predložio da se stvori zakonsko rješenje koje će onemogućiti partijskim karovima da budu na čelu preduzeća koja treba da generišu ekonomski rast države.

– Ideja koju ste predložili da na čelu državnih kompanija budu stručni kadrovi, Saša Mujović, profesor, podržava i to je jedino i spasonosno rješenje. Vapim da društvo sazri i ide u tom pravcu. Dakle, lično podržavam, a da li je moguće implementirati ne znam. Teško bi bilo posmjenjivati sve odbore direktora zbog ranijih političkih dogovora. Pokrenite inicijativu i vidjećemo kakav moj odgovor može biti – rekao je Mujović odgovarajući na dopunsko pitanje Rakočevića.

Istakao je da je jedino rješenje da se državna preduzeća povinuju zakonima tržišta, a ne politike i da nisu taoci politike i partijske enklave, već zdrava preduzeća koja će generisati profit.

– Ako preduzeća pretvorimo u bolesnike, kome će to dobra donijeti – pitao je Mujović.

Čađenović nije ni početak ni kraj problema CEDIS-a

Mujović je kazao da Vladimir Čađenović nije ni početak ni kraj problema CEDIS-a.

– Da je to tako mislim da bismo lako izašli na kraj. Nažalost, problemi CEDIS-a sežu daleko dublje i kontroverze prate preduzeće od osnivanja. Partijsko zapošljavanje, sumnjivi tenderi su nešto što datira maltene od postanka – rekao je Mujović i dodao da taj ko je postavio Čađenovića na mjesto izvršnog direktora CEDIS-a nije mu dobro mislio.

– Napravio mu je medveđu uslugu. Ako na tu poziciju postavite nekoga pravne struke od njega pravite glinenog goluba ili laku metu za odstrel. Greškom bivšeg menadžmenta smatram nedopustivo veliki broj novozaposlenih, neadekvatna struktura novozaposlenih, veliko povećanje u administraciji, odrekli su se regulatorno dozvoljenog prihoda… Sve su to stvari koje su diskreditujuće – rekao je Mujović.

Istakao je da je on došao na gotovu štetu, da nije zaslužan za izborni rezultat bilo koje partije.

– Karte su podijeljene prije mene i tačno je rečeno kome koja pozicija u Odboru direktora pripada. Demokrate su dobile poziciju predsjednika OD CEDIS-a i jedino što sam mogao je da molim da delegiraju najboljeg i najstručnijeg za tu poziciju, a njihov odgovor je bio gospodin Čađenović. Nemam moći da to promijenim – rekao je Mujović.

Rakočević je prije pitanja o incijativi Mujovića pitao ko je odgovoran za loše stanje u CEDIS-u i istakao da su poslovni rezultati CEDIS-a sa plusa došli na 13 miliona minusa, da su troškovi zarada povećani za nekoliko miliona, a da je broj zaposlenih povećan za nekoliko stotina u nekoliko poslednjih godina.

Mujović je odgovorio da ne očekuju od njega da brani ono što se ne može braniti i da ih ubjeđuje da u CEDIS-u cvjetaju ruže.

– CEDIS je preduzeće koje ima visoko kvalitetan tehnički kadar sposoban da rješava najsloženije probleme, i da umjesto pažnju privlače svojim rezultatima, oni su predmet interesovanja DRI i SDT, što je nedopustivo – poručio je Mujović.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime