6 C
Podgorica
10.12.2023.

Monstat: Zahtjevi političkih subjekata neosnovani

Zahtjevi političkih subjekata da budu uključeni u organizaciju i sprovođenje popisa stanovništa neosnovani su i direktno u suprotnosti sa profesionalnom nezavišnošću Uprave za statistiku – Monstat, saopštili su iz tog tijela.

Iz Monstata su agenciji MINA kazali da osuđuju i odbacuju optužbe da su iz procesa organizacije i sprovođenja popisa u potpunosti izolovani predstavnici opozicionih političkih subjekata, suprotno praksi iz prethodnih procesa.

Kako su naveli, shodno Zakonu o popisu stanovništva, u organizaciji i sprovođenju popisa učestvuju jedinice lokalnih samouprava, ministarstva i drugi organi uprave, organizacije i institucije koje iz ugla svojih nadležnosti mogu da doprinesu kvalitetu samog procesa.

Iz Monstata su kazali da je tokom parlamentarne rasprave prilikom usvajanja Zakona bilo prostora za komentare političkih subjekata na zakonski tekst, ali da su oni izostali.

„Zahtjevi političkih partija nakon usvojenog zakona su neosnovani i direktno su u suprotnosti sa profesionalnom nezavišnošću Uprave za statistiku, i ovakav vid optužbi strogo osuđujemo i odbacujemo“, rekli su iz Monstata.

Oni su kazali da Glavni grad Podgorica nije dostavio grafički prikaz naselja u rokovima koji su predviđeni Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova.

„Uprava za statistiku je od Glavnog grada Podgorice dobila saglasnost da se podaci popisa stanovništva, domaćinstava i stanova mogu objaviti po naseljima koja su u popisu 2011. godine pripadala Podgorici (bez gradskih opština Tuzi i Golubovci)“, naveli su iz Monstata.

Oni su rekli da su, u skladu sa dobijenom saglasnošću od Glavnog grada Podgorica, ažurirali granice statističkih i popisnih krugova i pripremili svu neophodnu statističko-tehničku dokumentaciju.

Iz Monstata su kazali da nijesu tačne tvrdnje da je popisni materijal odštampan na svim jezicima u službenoj upotrebi u Crnoj Gori, osim na albanskom.

„Popisni materijal još nije odštampan ni na jednom jeziku“, istakli su iz Monstata.

Oni su kazali da popisni materijal štampa štamparija izabrana putem javnog tendera, a da je ugovor koji je sklopljen sa njom dostupan na veb sajtu Uprave.

Iz Monstata su apelovali na političke partije da im dozvole da profesionalno i stručno obavljaju aktivnosti u vezi sa popisom.

„Popis je isključivo statistička a ne politička akcija, što smo više puta do sad naglasili široj javnosti”, dodali su iz Monstata.

(Gradski.me/Mina)

ZBCG: Nakon popisa, fizički prebrojavati popisnice po etničkoj pripadnosti, jeziku i vjeroispovjesti

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime