32 C
Podgorica
25.06.2024.

Moguće da dio doprinosa bude na dobrovoljnoj osnovi

Reforma penzionog sistema biće definisana fiskalnom strategijom i nema bojazni od gašenja Fonda PIO, poručuju iz Pokreta Evropa sad, a nakon izjave ministra finansija Novice Vukovića, koji je kazao da se kroz program Evropa sad 2 planira korekcija penzijskih doprinosa.

Ta izjava otvorila je brojna pitanja. Na koji način se planira reforma i šta će biti s novcem koji su zaposleni godinama odvajali za penzijsko osiguranje. Udruženja poslodavaca i sindikat zamjeraju Vladi što nemaju dovoljno informacija o samom programu.

Nakon brojnih kritika da se o programu Evropa sad2 malo ili nimalo zna, ministar finansija Novica Vuković najavio je da Vlada planira korekciju penzijskih doprinosa, ali nije iznosio previše detalja.

Ni iz Pokreta Evropa sad nijesu htjeli da otkrivaju pojedinosti. Istakli su samo da fond PIO neće biti ugašen.

“Znate da Fond trenutno funkcioniše kao protočni bojler, koliko doprinosa se uplati, toliko iz njega izađe, nema novčanog multiplikatora koji bi trebalo da sprovodi kao fond, on uopšte nije fond. Tako da će biti reformisan i to je sve što trenutno mogu da kažem”, navodi poslanik PES-a Tonći Janović.

Iz opozicije, međutim, zahtijevaju objašnjenje na koji način će se reforma sprovoditi. Iz izjave ministra se, kažu, može naslutiti da će građani sami upravljati iznosom koji će uplaćivati za penzijsko osiguranje.

Pitaju se da li bi to moglo ugroziti javne finansije.

“Trenutno doprinosi koji se u budžetu izdvajaju za Fond PIO teže 500 miliona eura. Tih 500 miliona treba nadomjestiti ukoliko građani ne odluče da uplaćuju u Fond PIO ili se, recimo, odluče za privatne penzione fondove”, kaže poslanik GP URA Miloš Konatar.

Iz Unije poslodavaca, kao i iz Unije slobodnih sindikata, ne žele da komentarišu najavljeni model dok o njemu ne dobiju više informacija.

“Negdje provijava ideja da jedan dio doprinosa za PIO ostane obavezan kao što je sada, a drugi dio da bude na dobrovoljnoj osnovi, da svaki zaposleni može da raspolaže određenom količinom novca, da li će da se osigura možda kod nekoga od privatnih fondova. To je ono što možemo da naslutimo, ali ni to nije eksplicitno rečeno”, ističe Filip Lazović iz UPCG.

“Ono što je veoma bitno jeste da li uopšte imamo razvijenu tu kulturu da sami uplaćujemo doprinose koji su nam prijeko potrebni. Brojna su i druga pitanja – šta će biti s doprinosima koje smo dosad uplaćivali, kako će se reforma reflektovati na zaposlene koji trenutno izdvajaju doprinose”, pita Ivana Mihailović iz USSCG.

Iz Pokreta Evropa sad poručuju da ima dovoljno vremena da se komunicira o ovoj temi i ističu da nijedna odluka neće biti donijeta bez koordinacije sa poslodavcima i sindikatima. Da su sve odluke rezultat saradnje među institucijama uvjerava i ministarka rada.

“Ja ne znam da li vi kao ministarka, čiji je resor zadužen za promjene Zakona o PIO, imate informacije koje je građanima saopštio ministar finansija iz Vašingtona”, pitao je u Skupštini ministarku, poslanik DPS-a Andrija Nikolić.

“Čitava ova najavljena reforma jeste nešto što se mora uraditi u saradnji sa Ministarstvom rada i Ministarstvom finansija i vjerujte da se mom kolegi Novici Vukoviću nikad ne bi omaklo da izađe u javnost i da kaže neku izjavu koju prije toga nije iskomunicirao sa mnom kao resornim ministrom”, odgovorila je ministarka rada Naida Nišić.

Ministarka Nišić u Skupštini je ponovila da ukidanje Fonda PIO niko nikada nije pomenuo, ističući kako građani mogu biti uvjereni da se to neće dogoditi.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime