17.2 C
Podgorica
24.09.2023.

Ministar MUP-a RS: Šmit dolaskom u Banjaluku želio da isprovocira incident

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je da visoki predstavnik Kristijan Šmit nije najavio svoju jučerašnju posjetu Banjaluci i da je time, kako je rekao, ugrozio svoju sigurnost, jer mu javnost nije naklonjena.

Karan je za novinsku agenciju Srna ocijenio da je Šmit, time što organima za provođenje zakona nije najavio svoj dolazak u Banjaluku, “želio da isprovocira incident u kojem bi on bio nekakva žrtva”.

“Ovim putem ga upozoravamo da je svaki građanin, pa i stranac, ma kako se on predstavljao, odgovoran da poštuje zakone ove zemlje i isto tako svojim djelovanjem snosi dio odgovornosti za stanje bezbjednosti. Ovaj njegov potez nije u redu i mi ga upozoravamo da ubuduće pokaže dozu odgovornosti prema svima i da to ne radi”, kazao je ministar unutrašnjih poslova RS.

Šmit je prethodno, 12. septembra, otkazao posjetu Banjaluci, nakon što je iz Kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika izdata naredba da se visoki predstavnik ne može u službenim prostorijama sastati sa potpredsjednikom RS Ćamilom Durakovićem.

Prethodno je Dodik, koji Šmitu osporava legitimitet visokog predstavnika, jer njegovo imenovanje nije potvrdio Savjet bezbjednosti UN-a, zaprijetio da će entitetske vlasti donijeti uredbu o zabrani ulaska Šmitu na teritoriju RS, a da će, ako to ipak učini, biti uhapšen.

Iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović zatražili su od Ministarstva spoljnih poslova podatke o tome koji je status Šmita u BiH, te ko čini njegovo obezbjeđenje i po kojem osnovu.

Iz MSP BiH je odgovoreno da Šmit i ostalo osoblje OHR-a uživaju status diplomatskog agenta u skladu sa odredbama Aneksa 10. Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i u skladu sa odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

(Beta)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime