13.8 C
Podgorica
22.02.2024.

Milović: Podrška Italije u uspostavljanju Specijalnog suda i “antimafija” zakona prioritet Ministarstva pravde

Italija je prepoznata kao jedan od najvažnijih partnera Crne Gore u borbi protiv kriminala i korupcije, zbog čega je potrebna još tješnja saradnja, koja bi uključivala posjete na najvišem nivou relevantnih institucija u oblasti pravosuđa i Ministarstva pravde, kao i ekspertsku razmjenu, kazao je Andrej Milović, ministar pravde, koji je u posjeti Italiji od 5. do 7. februara.

“Potreba za podrškom Italije u uspostavljanju budućeg Specijalnog suda, kao i pomoć povodom „antimafija“ zakona o oduzimanju imovine po italijanskom modelu, a u skladu sa smjernicama Evropske komisije, prioritet su Ministarstva pravde u budućem periodu”, navodi se u saopštenju Vlade.

Kako su naveli, obostrana saradnja treba biti intenzivna u podizanju pravosudnih institucija na viši nivo, promjeni zakonodavstva te edukaciji službenika pravosudnog i bezbjednosnog sektora.

“Prilikom posjete biće razmijenjena mišljenja o širem sporazumu o saradnji, koji bi uključivao podršku Italije u svim oblastima. Iskustva Italije pokazala su da se prosvjetni sistem pokazao kao ključan u efikasnoj borbi protiv mafije, jer sama borba institucija neće dati rezultat ukoliko se ne uključi i prosvjeta, pa je neophodno u reforme uključiti i sektor prosvjete”, navode iz Vlade.

Kroz sve ove inicijative, Crna Gora teži jačanju svojih kapaciteta u suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije i jačanju vladavine prava, što će s podrškom Italije kao ključnim saveznikom u ostvarivanju ovih ciljeva biti i brže i kvalitetnije.

Ministar Milović će se, osim sa italijanskim ministrom pravde Karlom Nordijem, susresti i sa predsjednikom italijanske acionalne agencije za borbu protiv korupcije, Đuzepeom Busiom, kao i sa državnim tužiocem za borbu protiv terorizma i korupcije Đovanijem Melilom.

Na inicijativu italijanske strane oraganizuje se bilateralni sastanak na nivou ministara vanjskih poslova, unutrašnjih poslova i ministra pravde Crne Gore i Italije.

Posjeti ministra pravde prethodio je sastanak sa italijanskom ambasadorkom u Crnoj Gori Andreinom Marselom koja je u ime italijanske strane pružila snažnu podršku crnogorskim reformama pravosuđa.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime