20.9 C
Podgorica
19.06.2024.

Milović poručio Spajiću: Stisnite petlju, predložite moje razrješenje

Ministar pravde Andrej Milović pozvao je danas premijera Milojka Spajića da u što kraćem roku pokrene inicijativu za njegovo razrješenje.

Istakao je da trpi političke i medijske udare u cilju diskreditacije i namjere da bude smijenjen. Kazao je da PES vuče ka ponoru Vladu i Crnu Goru.

– Kao što nam je poznato, kolokvijalno nazvani IBAR zakoni usvojeni su u Skupštini Crne Gore 6. i 7. juna ove godine i to bez jednog glasa protiv. Bilo kojeg poslanika ovog saziva, što saglasićemo se, nije često ni svojstveno našoj političkoj sceni, njenim akterima, a pokazuje da kada smo jedinstveni, možemo mnogo više i bolje, samo kad hoćemo- kazao je on.

Ističe da ta i takva agenda širenja neistina i već oprobanih metoda blaćenja ljudi, navodne kriminalizacije i diskreditacije, kreirana je i uvezena da se pošto poto sruši ministar pravde.

– Kao jedan od najodgovornijih subjekata za dobijanje i deblokiranja poglavlja 23. Na žalost ili na sreću, niti sam bio pošteđen čak i od određenog broja ljudi koji su dio pokreta Evropa sad, pokreta kojem sam do kraja februara mjeseca ove godine pripadao. Dok se odnosilo samo na mene i samo na moju partijsku poziciju pokreta Evropa sad, nosio sam se sa tim, kao i sa nemalim posljedicama takvih kontinuiranih i organizovanih napada. Međutim, od nedavno, posljedice toga počeli su osjećaju direktno i zaposleni iz mog najbližeg tima saradnika u ministarstvu, a indirektno i ostali zaposleni. Tome ste, kao i ukupna crnogorska javnost, je dočekali u četvrtak veče 6. juna po završetku sjednice, kada je promptno i bez utemeljenog objašnjenja, te tijesno većinom članova vlade arbitrarno odlučeno da se meni kao resornom ministru i mojim saradnicima jednostavno rečeno zabrani da obrazlažem u parlamentu predloge zakona na kojima smo mjesecima predano radili, samo zato što je prihvaćena amandman koji je imao za cilj tehničku korekciju zakonskog teksta. Želim da se zahvalim i onim članovima vlade koji su odbili da glasaju za ovakvu odluku i koji su i samom premijeru rekli da im ne pada na pamet da glasaju za ovo. Takav odnos prema meni donekle mogu i da razumijem- istakao je ministar.

Milović je istakao da je iznenađen, zašto i prema njegovim saradnicima, koje su svakodnevno pozivali da im objašnjavaju pravnu materiju, koju oni ne poznaju, da bi uopšte mogli javno makar nešto da govore o njoj.

–  Takođe, premijer Spajić i njegov šef kabineta, koji o ovim zakonima teško da znaju više od njihovih naziva, i to kad ih pročitaju, znali su da nađu način da nelegalno i nelegitimno udalje ministra pravde i Skupštine Crne Gore kao jasan uvod u ono što već neko vrijeme planiraju da urade, da zamijene ministra, koji će biti taster ministar, klimoglavac, i koji će se bez pardona hvaliti, ali ne svojim radom. Ja sam sve vrijeme bio bez odgovarajuće reakcije da na dosađu…- kazao je on i dodao sad kada je IBAR ostvaren više ne želi da ćuti.

Poručio je Milojku Spajiću da uputi predlog Skupštini za njegovo razrješenje.

– Prekinite farsku, predložite moje razrješenje, stisnite petlju. Samo predanim radom i borbom za interes Crne Gore, jer pozitivan Ibar je naša pobjeda. Sada, kada je taj cilj ostvaren, više ne želim da ćutim. Naprotiv, sada želim da otvoreno i konkretno razgovaramo, jer to moramo, da bismo upoznali javnost sa još nekim aspektima, da se reorganizujemo, pa da se još snažnije stremimo ka zatvaranju pregovaračkih poglavlja sa EU i postanemo njena prva naredna članica. Cijena koju ja plaćam je ta što sam beskompromisno mislno se borio u različitim emisijama, forumima, debatama za one kojima sam vjerovao. A koji su me izdali? Koji su takođe izdali dogovore o zajedničkom djelovanju koje smo imali, jer smo samostalno i bez prethodnih konsultacija nismo radili ništa, a tek nijesam ulazio u ozbiljna mimoilaženja nivoce konflikta sa najmoćnim ljudima bezbjednosnog sektora države bez prethodnog dogovora i plana. Tragovi takvih izdaja se ne nalaze na mojim prsima- istakao je on.

Vlada je prošle sedmice donijela odluku da umjesto ministra pravde Andreja Milovića potpredsjednik Vlade Momo Koprivic bude zastupnik u Skupštini kada se raspravlaljo o IBAR zakonima u ime predlagača zakona.

Tada je iz Vlade saopšteno da se Milović oglušio o uputstvu koje je predviđalo da se amandmani na IBAR zakone ne mogu prihvatiti bez saglasnosti Vlade.

Milović je nakon ove odluke kazao da kao resorni ministar nije dobio specifično uputstvo od Vlade da se ne smiju prihvatiti amandmani koji ispravljaju tehničku grešku u tekstu zakona.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime