9.1 C
Podgorica
23.02.2024.

Milatović-Pirc Musar: Crna Gora ima saglasnost da organizuje naredni samit Brdo-Brioni

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović počeo je zvaničnu posjetu Republici Sloveniji sastankom sa predsjednicom države Natašom Pirc Musar na Brdu kod Kranja, gdje je primljen uz najviše državne počasti.

Dvoje zvaničnika su ocijenili da su odnosi Crne Gore i Slovenije odlični i da se baziraju na principima prijateljstva, otvorenosti i međusobne podrške.

“Naše odnose karakteriše istorijska bliskost i iskreno prijateljstvo građana dvije države koji su, ne tako davno, bili dio iste zemlje, stare Jugoslavije i do danas zadržali osjećaj bliskosti i povjerenja. Upravo na tim čvrstim osnovama razvijamo konstruktivnu saradnju na svim bilateralnim poljima koja je ojačana savezništvom u okviru NATO-a. Nikada nećemo zaboraviti da je upravo Slovenija prva država koja je otvorila svoju ambasadu u Podgorici, nakon obnove crnogorske državnosti i zahvalni smo na vašem kontinuiranom zalaganju i podršci ostvarivanju crnogorskih vanjskopolitičkih ciljeva”, poručio je predsjednik Milatović.

On je zahvalio Sloveniji na afirmisanju evropske perspektive Zapadnog Balkana, koja je, kazao je, jedini garant stabilnosti regiona.

“Sada kada smo kao društvo riješeni da ubrzamo reforme sa ciljem što skorijeg ulaska u Evropsku uniju, važno nam je da Slovenija bude naš glas i promoter, jer bi članstvo Crne Gore bilo pozitivan signal da je proces proširenja živ, i u tom kontekstu dobra poruka ostatku zemalja Zapadnog Balkana i istočne Evrope”, saopštio je predsjednik Milatović.

Crna Gora je na prijedlog Slovenije dobila saglasnost da organizuje sljedeći samit Brdo- Brioni Procesa u našoj zemlji.

FOTO: Predsjednik CG

Istovremeno, dogovoreno je i da Crna Gora sljedeće godine bude domaćin velikog privrednog foruma između dvije države.

Predsjednik Milatović je kazao da Crna Gora posebno cijeni podršku Slovenije za izbor Podgorice za sjedište Regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala i sajber bezbjednost i da vjeruje da je i to, uz intenzivnu saradnju u oblasti odbrane, nauke i kulture, važan zalog prijateljstva.

Istakao je da dvije države treba da rade na jačanju ekonomske saradnje kroz veće prisustvo slovenačkih preduzeća i investicija u Crnoj Gori, jačanje robne razmjene, turističkog prometa, saobraćajne povezanosti i projekata u oblasti infrastrukture, energetike, inovacija i poljoprivrede.

Zaključio je da će se na taj način, podizanjem ekonomskih odnosa na nivo kvaliteta političkih, staviti još jedan pečat na sjajnu saradnju koja će se nastaviti u narednom periodu.

Predsjednik Milatović je čestitao Sloveniji izbor za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih Nacija za period 2024-2025 uz uvjerenje da će pružiti snažan doprinos očuvanju međunarodnog mira, bezbjednosti, zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

On će se u toku dana sastati i sa predsjednicom Državnog zbora Urškom Klakočar Zupančić i potpredsjednicom Vlade i ministarkom vanjskih i evropskih poslova Tanjom Fajon. Planirani su i susreti sa crnogorskim studentima u Sloveniji i predstavnicima dijaspore.

Predsjednik će se u toku dana sastati i sa predsjednicom Državnog zbora Urškom Klakočar Zupančić i potpredsjednicom Vlade i ministarkom vanjskih i evropskih poslova Tanjom Fajon. Planirani su i susreti sa crnogorskim studentima u Sloveniji i predstavnicima dijaspore.

Podsjećamo, Milatović danas i sjutra boravi u zvaničnoj posjeti Sloveniji na poziv predsjednice Pirc Musar.

Iz Službe za informisanje predsjednika ranije je saopšteno da će Milatović i Pirc Musar imati bilateralni sastanak na Brdu kod Kranja, nakon čega će biti održana konferencija za novinare.

Kako su kazali, Milatović će se sastati i sa predsjednikom Vlade Slovenije Robertom Golobom, kao i predsjednicom Državnog zbora Urškom Klakočar Zupančić.

Navodi se da Milatovića, u okviru posjete Sloveniji, očekuju i sastanci sa potpredsjednicom Vlade i ministarkom vanjskih i evropskih poslova Tanjom Fajon i gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem.

„Planirani su i susreti sa crnogorskim studentima u Sloveniji, predstavnicima dijaspore i slovenačkim privrednicima“, kaže se u saopštenju.

Iz Milatovićevog kabineta rekli su da, boravkom u Ljubljani, on nastavlja niz posjeta glavnim gradovima zemalja Evropske unije sa ciljem ubrzanja evropskog puta Crne Gore.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime