26.9 C
Podgorica
15.07.2024.

Mihailović: Inflacija premašila 10 odsto

Dok političari sumiraju rezultate izbora i planiraju vlast, građani su okupirani svakodnevnim poskupljenjima. Da je inflacija uhvatila zamah i premašila 10 odsto, kaže i profesor na Ekonomskom fakultetu Božo Mihailović.

Cijene u februaru bile su veće za 6,7 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuju zvanični podaci Monstata. Profesor na ekonomskom fakultetu Božo Mihailović, međutim procjenjuje da je inflacija daleko viša od zvanične.

“Moje su procjene da je ona sada premašila 10 posto, ja ovdje nastupam kao strogi individualac, kao profesor ekonomskog fakulteta, a najbolje je da za inflaciju pitate koga domaćice i penzionere. A njihova računica kaže da posljednjih mjesec dana iz kućnih budžeta izdavajaju više novca, a u kesama iz trgovine nose manje namrnica nego ranije za istu sumu”, kazao je profesor na Ekonomskom fakultetu Božo Mihailović.

To što isti problem s rastom cijena osnovnih životnih namirnica imaju u regionu i svijetu građanima kažu nije za utjehu jer su sve države osim Crne Gore donijele mjere za zaštitu životnog standarda. Zato su ogorčeni na političare što su im partijski interesi ispred građana.

“Očito da ovi koji odlučuju o našim sudbinama i standardu njih to ne dodiruje. Oni imaju visoka primanja, dobro su zbrinuti u svakom pogledu, na svakom polju i njima je lako oni krizu ne osjećaju, a narod gurnuli u ambis”.

Zbog bolkade Parlamenta na čekanju je odluka o smanjenju akciza na gorivo, a od danas u skupštinskoj proceduri je i Vladin prijedlog o privremenim mjerama za ograničenje cijena proizvoda od osnovnog značaja za život i zdravlje.

- Oglasi-spot_imgspot_img
IzvorRTCG
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime