11.9 C
Podgorica
24.02.2024.

Medojević: Optuženima za djela organizovanog kriminala i visoke korupcije ne treba odobravati kaucije!

Lider Pokreta za promjene (PZP) Nebojša Medojević je stava da optuženima za teška krivična djela kakva su organizovani kriminal i šverc cigareta i kokainane treba odobravati kauciju za odbranu sa slobode.

Medojević navodi više razloga za takav stav:

Prvo, za imovinu koja se nudi za kauciju, takođe postoji osnovana sumnja da je stečena kriminalom

Drugo, za ova krivična djela su zaprijećene visoke zatvorske kazne i postoji realna opasnost od bjekstva iz zemlje

Treće, narkokarteli i duvansko karteli imaju ogromne finanisjke i ljudske resurse koje mogu koristiti za ometanje pravde, zastrašivanja ili likvidaciju svedoka, potkupljivanje sudija, medijski kampanju, politički uticaj.

Lider PZP-a kaže da je zato uobičajena preporuka za efikasnu istragu i gonjenje mafije, da im se odmah, u najtanijoj fazi istrage, privremeno zamrzne sva pokretna i nepokretna imovina, do ptavosnažnosti presude, kada se u slučaju presude ona trajno konfiskuje.

Medojević dodaje da je to i preporuka međunarodnih konvencija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Treba koristiti najbolja iskustva zemalja koje su postigle značajne rezultate u borbi protiv mafije, kao što je Italija“ – ističe on.

Na kraju, Medojević naglašava da je za to je potrebna politička volja i Vlada koja mafiju doživljava i tretira kao društvenu opasnost najvišeg ranga, a ne kao poslovne partnere kao što su to radile Vlade Krivokapića, Abazovića i Spajića.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime