9.2 C
Podgorica
4.12.2022.

Medojević: Crnoj Gori potrebna vlada nacionalnog jedinstva

Crnoj Gori nije potrebna manjinska vlada, nego vlada nacionalnog jedinstva, ocjenjuje lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević povodom činjenice da se još ne zna da li će i kada Crna Gora dobiti novu, 43. vladu.

Još je neizvjesno kada će Crna Gora dobiti novu 43 vladu. Ura i CIVIS su  još 19. januara pokrenuli inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Zdravka Krivokapića. Nepovjerenje vladi izglasano je 4. februara, a Đukanović je 3. marta dao mandat za formiranje vlade Dritanu Abazoviću. Završava se mart, a vlada još nije formirana.

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević kaže za Sputnjik da formiranje manjinske vlade u Crnoj Gori ne ide onim tempom kako su planirali Milo Đukanović i vlasnici koncerna “Vijesti” i da zato ima više razloga.

“ Međunarodni faktor nije više oduševljen tom idejom, jer Dritan Abazović ne može da obezbijedi široku političku podršku u ovim vremenima krize u Crnoj Gori. Ta ideja se sporo sprovodi i vidjećemo da li će se uopšte realizovati. Jasno je da je DPS pokvario svoju pregovaračku poziciju nakon debakla na izborima u Beranama i jasno je da oni nestaju kao politička opcija, iako vlada Zdravka Krivokapića nije ništa učinila na demontaži tog sistema. Jasno je da inercija izbornog poraza na parlamentarnim izborima čini svoje i DPS, koji nije više partija vlasti, gubi podršku mnogo brže nego li sam i ja predviđao.”kaže Medojević za Sputnjik.

Naš sagovornik poručuje da se sada postavlja više pitanja da li će Abazović sa DPS-om ići u kolaiciju u Ulcinju, ako neće, kako očekuje da ga DPS u republičkom parlamentu podrži za manjinsku vladu? Medojević ukazuje da će DPS sada bježati od svih izbora jer ga oni sučeljavaju sa izbornom voljom građana i da ta partija nikada više neće moći da ima poslanika u Skupštini kao nakon izbora 30. avgusta 2020 godine.

“ U tom balansu nemoći sada se kreira ta crnogorska politička jednačina koja je sve nestabilnija. Očigledno je da sve više međunarodnih faktora zagovara predlog da se pristupi jednom širokom dijelogu svih značajnih političkih faktora u Crnoj Gori I da se ide ka formiranju vlade nacinalnog jedinstva, koja bi mogla da garantuje minimum političkih uslova za obezbjeđivanje mira i stabilnosti u ovim turbulentnim vremenima. Ta vlada nacionalnog jedinstva imala bi za cilj da organizuje naredne izbore kada se stekne vrijeme za to, mada je teško procijeniti u kom vremenskom period zbog krize koju je prourokovao rat u Ukrajini.”, kaže Medojević.

On dodaje da bi ta vlada morala da obezbijedi stabilnost u zemlji, da obezbijedi očuvanje ekonomske i biološke susptance našeg naroda i da djeluje u uslovima ratne ekonomije, da obezbijedi snadbijevanje namirnicama, da funkcioniše zdravstvo, obrazovanje…

“Ta vlada bi trebala da kontroliše cijene energenata, da spriječi poremećaje na tržištu, koji će se pojaviti kao posledica globalne krize. U opštem političkom haosu, koji je rezultat lokalnih lutanja i globalnih turbulencija, očigledno je da su se Abazović I njegovi sufleri malo preigrali. Nakon izbora u Beranama svima je jasno da manjinska vlada nema podršku birača.”, tvrdi Medojević.

Po njegovom mišljenju Abazović nema autoritet i snagu da kao državnik i političar, odgovori  na probleme koji se usložnjavaju.

“Zato u međunarodnoj zajednici sve više preovladava mišljenje da bi za Crnu Goru bilo bolje da se formira vlada nacionalnog jedinstva od iskusnih političara, koji imaju državničkog potencijala i koji bi mogli da stabilizuju situaciju u zemlji.”, kaže Medojević za Sputnjik.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime