12.9 C
Podgorica
24.02.2024.

Mandić: Ponosan što pripadam generaciji političara koja je Zeti vratila status opštine

Predsjednik Skupštine i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić kazao je, obraćajući se prisutnima na proslavi Dana opštine Zeta, da nema važnijeg mjesta da se obrati predsjednik Skupštine nego u Zeti.

“Sve ovo danas što ima Crna Gora i čime se ponosimo počelo je negdje od Zete, prve države našeg roda. Ponosni svi na tu činjenicu, a posebno vi koji prvi baštinite to veliko nasljeđe Zete od vremena Vojislavljevića, Nemanjića, Balšića, Lazarevića, Brankovića, Crnojevića, potom Petrovića, vi ste oni koji veliko istorijsko nasljeđe prvi prihvatate i ponosite se njim i pokazujete da Zeta može da iznese taj veliki istorijski teret i ima niz ideja vezanih za budućnost Zete i cijele Crne Gore”, rekao je Mandić.

Kazao je i da je ponosan što pripada generaciji političara koja je doprinijela povratku statusa Opštine i “što za razliku od mnogih, znate kada je oslobođena Zeta i kada se krenulo ponovo onim putem kojim se vjekovima išlo na ovom prostoru”.

“Mnogo ste lijep datum obabrali – 8. februar, kada je viševjekovno ropstvo i okupacija na ovim prostorima ukinuta, kada se povukla turska vojska iz Podgorice i Zete i kada su vaši preci ponovo nastavili da obrađuju svoju zemlju, da ona nije vlasništvo begova i aga, nego da ste postali vlasnici zemlje koja je bila i u vlasništvu vašim predaka. Danas ovo vrijeme traži nove vještine i da vlast Zete i Crne Gore odgovori izazovima 21. vijeka, a to je da u našoj zemlji bude mir i stabilnost i da radimo na ekonomskom oporavku. Znam koliko moj kolega Milan Knežević zastupa interese Zete i znam da će zajedno sa Mihailom Asanovićem i rukovodstvom Zete otvoriti perspektive da ovdje dođu dobri investitori”, rekao je Mandić, dodajući da zna da će se Zeta vratiti na stare staze slave u stvaranju i dobrih domaćina i najbogatijih ljudi u Crnoj Gori.

Predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović predsjednik Opštine Zeta rekao je na početku obraćanja da mu je žao što nisu prisutni i odbornici Demokrata i DPS i uputio poseban pozdrav ruskom amabasadoru Maslenikovu koji prisutvuje proslavi.

Asanović je govorio o onome sto je lokalna vlast uradila u prethodnom periodu, ali i o planovima za naredni period.

“Što se tiče budžeta, mogu reći da je planiran na 5,4 miliona što znači da smo opravdano tražili samostalnu Opštinu ali sa granicama i bez opstrukcija. Boriću se za interese Zete, pa makar bili prinuđeni da se borimo vaninstitucionalno”, rekao je Asanović.

Proslavi prisustvuju funkcioneri Nove srpske demokratije, DNP, ruski ambasador, a sala je ukrašena balonima u bojama trobojke. Na sceni je nastupilo i folklorno društvo, pjevajući pjesme o Zeti i srpstvu.

Predsjednik Skupštine opštine Zeta Nebojša Domazetović rekao je na proslavi Dana opštine Zeta da je 8. februara 1879. datum kad su Podgorica i Zeta nakon berlinskog kongresa postali dio crnogorske države.

“Danas slavimo ne samo prošlost, nego i sadašnjost i budućnost Zete.Hvala svim našim sugrađanima koji svakodnevno doprinose razvoju Opštine, jer vi ste srce i duša naše opstine. Neka ovaj Dan opštine bude prilika da se zahvalimo i da se podsjetimo ciljeva za buducnost, neka nas inspiriše da radimo na unaprijeđjenju prirodnog i kulturnog blaga kako bismo ga ostavili u nasljeđe”, rekao je Domazetović.

(Pobjeda)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime