5.9 C
Podgorica
10.12.2023.

Mandić: Ovoliko pritisaka i “svetog” rata protiv ZBCG, nije zabilježeno nigdje u Evropi!

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić je u intervjuu za Borbu istakao da toliko pritiska i toliko “svetog” rata protiv koalicije Za budućnost Crne Gore koja je proevropska, nije antizapadna i koja je prihvatila principe mandatara – nije zabilježeno nigdje u modernoj Evropi.

Na pitanje kako komentariše izjave zapadnih zvaničnika sa kojima se Predsjednik Milatović susreo tokom posjete SAD-u Mandić je kazao da se s nestrpljenjem očekuje obraćanje predsjednika Milatovića nakon povratka u Crnu Goru. Svi žele da čuju da li će biti glasnik želja drugih zemalja ili čuvar volje i slobode svoga naroda, kao i da li će njegova uloga biti svedena na to da se pokorava volji drugih ili će predstavljati simbol nezavisnosti i samostalnosti svoga naroda. Od ovog povratka i njegove objave dobićemo odgovore da li su vlasti Crne Gore spremne da prihvate tuđe kao svoje, a svoje gledaju kao tuđe. I na najnovije strašne i jezive poruke miješanja u unutrašnje stvari međunarodno priznate države, ćute čak I oni koji su dužni ne samo da progovore, nego kriknu glasom odgovornih branilaca svoje zemlje i neotuđivih prava koja pripadaju samo građanima Crne Gore. U javnosti možemo čuti rijetke ozbiljne ljude, patriote ove zemlje koji kritikuju i ne prihvataju “politiku diktata” jer shvataju opasnost kršenja načela suverenosti I samostalnosti Države. Mnogi ćute zbog straha, neki zbog učešća u vlasti, neki se strancima pokoravaju zbog fotelje predsjednika Skupštine ili ministarskih funkcija. Nažalost, takvo postupanje neće ostati samo na nivou lične sramote i neodgovornosti, nego će se prenijeti i na šire kolektive.

Na pitanje o Mandataru Spajiću i o njegovoj poziciji kad je u pitanju formiranje vlade i da li smatra da je to posljedica raznih direktiva Mandić je kazao da je Mandatar vjerovatno svjestan da kada ti jednom stranci izaberu vladu, onda to nije više tvoja vlada, nego tuđa. Poslije toga, teško ćeš ikada izabrati ponovu svoju narodnu i demokratsku Vladu. Sve je nažalost počelo sa izborom vlade Zdravka Krivokapića, a danas je pred nama velika borba da odlučivanje ponovo vratimo u ruke legitimno izabranih predstavnika naroda. Možda oni, po ocjeni mnogih, nisu najbolji, ali to je bio izbor Crne Gore koji smo dužni svi da poštujemo, posebno oni koji su gosti u našoj kući.

Toliko pritiska i toliko “svetog” rata protiv koalicije Za budućnost Crne Gore koja je proevropska, nije antizapadna i koja je prihvatila principe mandatara – nije zabilježeno nigdje u modernoj Evropi. Zabraniti ćirilici da bude u vladi, srpskom jeziku da bude dio vlasti je ono protiv čega se Zapad bori. Da mi tražimo nešto drugo što nije demokratija i nije volja naroda, što nije ravnopravnost Srba, Crnogoraca, Bošnjaka, Albanaca, pa da ima nekog objašnjenja za ovu hajku koja se vodi protiv autentičnih političkih predstavnika srpskog naroda. Zašto ti sa strane traže, a mandatar bespogovorno prihvata, da se Bošnjaci više pitaju u Crnoj Gori nego Srbi, da Albanci imaju više prava od većine srpskog naroda, a da Hrvati ultimativno traže da se Srbima ne dozvoli bilo kakvo učešće u vlasti.

Da li je to multietnička i ravnopravna zemlja, kako piše u Ustavu, ili je ovo zemlja koja treba da zatvori vrata odlučivanja i vlasti svemu srpsko-pravoslavnom. To je pitanje ne samo za mandatara, nego i za ambasadore u Crnoj Gori. Da li ima igdje države, suverene zemlje gdje se germanski ambasadori hvale kako su u stalnom kontaktu sa mandatarom i redovnoj razmjeni mišljenja, a da o tome javnost ne zna ništa. Kako smo došli dotle da se ambasadori više pitaju o Vladi Crne Gore, nego što se pitaju o njihovim vladama. Ta bitnost koju su nametnuli nekim crnogorskim političarima strmoglavo opada kada od Podgorice krenu ka glavnim gradovima svojih država, kazao je Mandić.

Na pitanje da komentariše izjavu Nika Đeljošaja da popis treba odložiti zbog raznih tehničkih stvari Mandić je kazao kako su organizovanje popisa već dva puta odložile prethodne dvije Vlade Crne Gore i krajnje je vrijeme da se ta zakonska obaveza završi. U vremenu od velike pobjede nekadašnje opozicije na izborima 2020. godine pa do danas, paralelno se vode dva procesa kojima se urušava Crna Gora. Prvi da se legitimnim političkim predstavnicima srpskog naroda, pobjednicima izbora, ne dozvoljava ulazak u Vladu, a drugi je da se odlaže u nedogled organizovanje klasičnog popisa. Argumentacija za ta oba procesa je gola sila i brutalno nepoštovanje Ustava i zakona ove zemlje, kao i isključivanje svih demokratskih standarda i procedura koji važe u svim drugim demokratskim zemljama. Pošto je održavanje popisa zakazano za početak novembra i gotovo sve pripremljeno za njegovu organizaciju, svaki pokušaj odlaganja bi proizveo nesagledive posljedice ne samo za tu materiju, koja je jasno propisana međunarodnim standardima koje je Monstat u potpunosti ispoštovao, nego i za ukupne političke prilike u Crnoj Gori, konstatovao je Mandić u intervjuu za Borbu.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime