14.9 C
Podgorica
17.04.2024.

Loše vijesti na svakom koraku, kako ostati normalan pored svega?

Non-stop smo izloženi informacijama, a među njima je mnogo više onih loših, pa čak i katastrofalnih koje ne samo što nas informišu o strašnim dešavanjima, već i predviđaju različite, po pravilu veoma crne scenarije, kako navodi portal B92.

Postavlja se pitanje da li je uopšte moguće pratiti vijesti u trenutnoj situaciji i ostati miran?

Koliko ste puta do sada proverili šta ima novo u svijetu? Gotovo sigurno previše puta, a to već ima uticaja na vaše zdravlje. Zbog kriznih situacija širom svijeta, nivo stresa je značajno porastao, što utiče na sve – uključujući i vas.

Sve informacije sa društvenih mreža, televizije i telefona daju osjećaj da ste skoro na mjestu događaja i da živite slično žrtvama koje su u centru zbivanja.

Čini se da je ispravno da stalno pratimo šta se dešava i da smo svjesni svega što treba da znamo. Međutim, stalno osvježavanje i pregledavanje vijesti je veoma stresno i može da pogorša ili izazove anksioznost.

Kao rezultat toga, poplava informacija počinje da utiče na mentalno zdravlje.

Koji su znaci stresa?

Svaki dan doživljavate stres, kako na poslu, tako i kod kuće, pa će vam neki od znakova već biti dobro poznati. Možda ćete imati probleme sa spavanjem, akne, glavobolje, promene u libidu, hronični bol, pa čak i mučninu.

Sve ovo pokazuje da ste previše izloženi stresu. Mogu se javiti i problemi sa varenjem, promjene u apetitu, znojenje i ubrzan rad srca.

Da li je moguće pratiti vijesti i upravljati stresom u isto vrijeme?

Odgovor je da.

Tajna je (kao i kod svega) u balansu: ne pratite vijesti po cio dan, već provjeravajte šta se dešava, npr. ujutro i uveče. Izaberite dio dana koji ćete posvetiti ovome, a u međuvremenu pokušajte da ne guglate. Ako želite da dan započnete mirno, onda obratite pažnju na vijesti tek popodne, ali ne prije odlaska na spavanje.

Takođe je veoma važno u trenutnoj situaciji da znate (ili naučite) kako da upravljate stresom. Morate pronaći aktivnosti koje ne zahtijevaju elektronske uređaje i koje će zaokupiti vaše misli.

- Oglasi-spot_imgspot_img
IzvorB92
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime