34.9 C
Podgorica
22.06.2024.

Lakušić: Zabrana gradnje asfaltne baze važan korak ka očuvanju prirode

Odluka Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine da zabrani gradnju asfaltne baze sa pratećim objektima kompanije “Tehnoput” jasno reflektuje osnovni princip funkcionisanja tog resora, a to je očuvanje i zaštita prirodnih resursa, kao što je vodoizvorište “Bolje sestre”, saopštio je danas predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje Zoran Lakušić.

On je istakao da je Ministarstvo poslalo jasnu poruku da je zaštita prirodnih resursa i očuvanje okoline od suštinske važnosti.

Ovo je važan korak ka očuvanju prirode i okoline i dokaz da Ministarstvo ima predanost brizi o prirodnim resursima i očuvanju ekološke ravnoteže. Ministarstvo je na ovaj način stavilo do znanja, svima koji žele radi sopstvenog profita da ugroze osnovne koncepte ekološke države Crne Gore, prekrše zakone i ne poštuju visoke ekološke standarde, da sa njima neće biti kompromisa”, naveo je Lakušić.

Ovakve odluke, dodao je, bude nadu da će se i u narednom periodu zaustaviti svaki pokušaj degradacije zona sanitarne zaštite izvorišta “Bolje sestre” i ugrožavanje životne sredine.

Ovim državničkim stavom potvrđena su dugogodišnja nastojanja Odbora direktora i Regionalnog vodovoda da se kroz borbu za očuvanje zona sanitarne zaštite izvorišta “Bolje sestre” beskompromisno štiti državni i javni interes, odnosno sigurno vodosnabdijevanje crnogorskog primorja”, naglasio je predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda.

On je ocijenio da je Ministarstvo donijelo odgovornu odluku o zaštiti rijeka Cijevne, Morače i izvorišta Bolje sestre.

Mještani Cijevne, koji su dugo trpjeli uticaj asfaltnih baza, sada konačno mogu odahnuti od eventualno negativnih posljedica asfaltne baze “Tehnoputa”. Međutim, potrebno je pokrenuti proces izmještanja asfaltnih baza “Bemaxa” i “Puteva” sa ovih lokacija na adekvatnije lokacije, s obzirom na to da ove kompanije, koliko je poznato, nemaju vodnu dozvolu”, ukazao je Lakušić.

Rekao je da ministar Janko Odović, te ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine i turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, kao i Vlada, u Regionalnom vodovodu imaju posvećenog partnera da se kroz zaštitu sanitarnih zona izvorišta “Bolje sestre” obezbijedi nedostajuća količina vode opštinama crnogorskog primorja i na taj način obezbijedi njihov razvoj i razvoj turizma kao ključne grane privrednog razvoja Crne Gore.

Preduslov za uredno vodosnabdijevanje crnogorskog primorja je nulta tolerancija prema narušavanju zona sanitarne zaštite jer zbog njihovog grubog narušavanja, odnosno izvršenog ekocida u koritu i na obalama rijeke Morače i izvorišta “Bolje sestre”, Regionalni vodovod je prinuđen da ulaže značajna finansijska sredstva u cilju njihove sanacije, kao i za obezbjeđenje dodatne količine vode”, naveo je Lakušić.

U Regionalnom vodovodu zabrinuti su jer još postoje institucije i pojedinci koji možda nisu u potpunosti svjesni opasnosti i posljedica koje sa sobom nosi davanje dozvole za rad postrojenja poput asfaltne baze u blizini rijeka Cijevne i Morače.

Ovakva postrojenja mogu imati značajan negativan uticaj na okolinu, posebno na vodne resurse i na izvorište “Bolje sestre” te je od suštinske važnosti da se adekvatno razumiju i uzmu u obzir potencijalne opasnosti pri donošenju odluka o dozvolama za takve aktivnosti”, upozorio je Lakušić.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime