23.7 C
Podgorica
30.05.2024.

Krivokapić i Lajčak: Izbori jedini demokratski izlaz iz krize

Na sastanku predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograd – Priština i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom ocijenjeno je da se u kontekstu novih geoplitičkih okolnosti osjeća težnja ka ubrzanju integracija regiona u Evropsku uniju, kao i da je Crna Gora idealan kandidat da se pokaže da integracije mogu biti ubrzane.

U skladu s tim, izraženo je zadovoljstvo činjenicom da će zapadni Balkan biti i dalje visoko pozicioniran na agendi EU. Uključenje u Evropsku uniju glavni je cilj Crne Gore, ali da bi se u tom procesu napredovalo neohodno je da država bude stabilna.

“Politička situacija, blokada institucija i hazarderska manjinska Vlada, konglomerat koji se ne može ujediniti, jer nema kohezivnu vezu, samo idu u prilog što hitnijem raspisivanju izbora kao jedinom demokratskom izlasku iz ove situacije”, rekao je Krivokapić, dodajući da ova Vlada ima kapacitet za pripremu tih izbora. Priča o manjinskoj vladi, kako tvrdi, samo je dodatno destabilizovala zemlju, čak je i pojačala krizu, jer je u kontekstu ratnih dešavanja u Ukrajini došlo do jačanja nacionalizama, oličenih u DPS-u i DF-u.Svaka polarizacija u društvu je loša i može voditi eskalaciji sukoba- navode u saopštenju.
U Crnoj Gori trenutno se prepliću četiri krize: politička, ekonomska, energetska i kriza hrane. Kako bismo išli u smjeru rešavanja komplikovane situacije, a ka ubrzanim integracijama ka EU, ni tehnička Vlada ne bi mogla biti izlaz iz situacije, s obzirom da bi za njeno formiranje bio neophodan Lex Specialis, objasnio je premijer, dodajući da bi najbolje i najpoštenije rješenje bilo raspisivanje izbora.

Crna Gora nema vremena za političke igre i najbolji trenutak je da vanredni parlamentarni izbori budu u istom vremenu kad i lokalni, rekao je premijer.

Lajčak je izrazio punu podršku Crnoj Gori, rekavši da želi proevropsku Crnu Goru i da je isključivo na našoj državi da riješi svoju krizu, ističući da su izbori najdemokratskiji način. Crnogorski premijer i visoki evropski diplomata razgovarali su na marginama Delfi ekonomskog foruma, koji se održava u Grčkoj.

Izvor: Dan

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime