11.9 C
Podgorica
29.11.2023.

Krivi toranj Garizenda u Bolonji prijeti da će se urušiti, građani upozoreni!

Policija u italijanskom gradu Bolonji kuca na vrata 500 građana koji žive u blizini tornja Garizenda u centru grada koji prijeti da će se srušiti. Grad će izdvojiti 4.700.000 evra kako bi spasio toranj.

Krivi toranj Garizenda iz 12. veka, visok 48 metara, nalazi se pored tornja Azineli od 97 metara, koji je i najveći krivi toranj na svijetu. Zajedno predstavljaju simbole Bolonje.

Naučnici su upozorili gradonačelnika Bolonje da se toranj Garizenda još više nakrivio i da njegov temelj popušta. Pošto postoji opasnost od rušenja, narednih mjeseci će započeti radovi na njegovoj zaštiti.

“U našem gradu smo organizovali najveće prikupljanje fondova od Drugog svjetskog rata radi spašavanja Garizende. Istovremeno se spremamo da osiguramo i toranj Azineli. Postoji ideja da se čitava zona oko tornjeva pretvori u pješačku, ali to je veliko ulaganje i morao bi da se promijeni čitav sistem gradskog prevoza i uopšte saobraćaja u gradu. Tako da ne možemo iz korijena da mijenjamo život osobama koje rade i idu u školu svaki dan, već prvo moramo da ponudimo alternativu”, navodi Mateo Lepore, gradonačelnik Bolonje.

On ističe da njegov cilj nije da čitava zona po svaku cijenu postane pješačka, već da najprije toranj bude siguran, stabilan i jak.

Dva tornja izgrađena su 1109. i 1119. godine. Toranj Garizenda nakrivljen je za četiri stepena, tek nešto malo manje od poznatog krivog tornja u Pizi. Toranj je kriv već vjekovima, a u 14. veku je smanjen za deset metara zbog straha od rušenja. U narednim vijekovima je često rađeno na njegovoj stabilizaciji.

Oko tornja su 2019. godine postavljenje čelične spone, dok su prošle godine temelji osnaženi malterom, ali je očigledno da te mjere nisu riješile problem.

“U decembru ću predstaviti plan vezan za gradski saobraćaj i sve ono što će nam omogućiti da istorijski centar grada bude zaštićen. Garizenda je tu više od 900 godina i mi želimo da ostane tu još 900 godina, ali moramo da se suočimo sa svim izazovima koji se tiču samog centra”, poručuje gradonačelnik.

Grad Bolonja će izdvojiti četiri miliona i 700.000 evra kako bi spasio toranj Garizenda i započeo radove koji će ga učiniti sigurnim. Radnici će instalirati senzore kako bi dobili kompletne informacije o stanju tornja, a opština je izmenila plan civilne zaštite koji se odnosi na prostor 100 metara oko samog tornja.

Lokalna policija je kontaktirala stanovnike kako bi na vrijeme bili obaviješteni o eventualnoj opasnoj situaciji, tj. ukoliko bi na snazi bio crveni alarm što bi značilo da je toranj pred rušenjem, te bi moralo doći do momentalne evakuacije čitave zone.

(RTS)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime