5.8 C
Podgorica
4.12.2023.

Krapović: Crna Gora pruža ekonomsku, humanitarnu i vojnu pomoć Ukrajini

Ministar odbrane Dragan Krapović istakao je da će 44. Vlada nastaviti sprovođenje reformi u pravcu realizacije glavnog spoljnopolitičkog cilja – punopravnog članstva Crne Gore u Evropskoj uniji. To je poručio tokom sastanka sa ambasadorkom Evropske unije u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom i vojnim atašeom Evropske unije akreditovanim za Crnu Goru pukovnikom Pietrom Mostardijem povodom njegove nastupne posjete.

Krapović se zahvalio ambasadorki Popi i pukovniku Mostardiju na sveobuhvatnoj podršci koju Evropska unija pruža Crnoj Gori na svim nivoima.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Krapović je istakao da će 44. Vlada nastaviti sprovođenje reformi u pravcu realizacije glavnog spoljnopolitičkog cilja – punopravnog članstva Crne Gore u Evropskoj uniji.

Krapović je dodao da se radi o prioritetu koji predstavlja tačku kohezije društveno-političkih struktura u Crnoj Gori i izrazio uvjerenje da će svi subjekti maksimalno doprinijeti uspješnom okončanju puta evropskih integracija.

“On je pozdravio pozitivne političke signale EU zvaničnika u kontekstu izvjesnijeg proširenja, smatrajući ih ohrabrujućim za kontinuirani proces reformi svih zemalja regiona Zapadnog Balkana, čija je sigurna i prosperitetna budućnost jedino unutar Evropske unije”, navodi se u saopštenju.

Ocijenio je značajnim prisustvo međunarodnih aktera na Zapadnom Balkanu, prevashodno EU i NATO, kao najboljeg načina sprječavanja širenja malignog uticaja trećih faktora kojem je ovaj region evidentno podložan.

Osvrnuvši se na globalnu bezbjednosnu sliku, Krapović je izrazio zadovoljstvo načinom reakcije cjelokupne evropske i evroatlantske zajednice od početka rata u Ukrajini.

U tom kontekstu, kazao je sagovornicima da je Crna Gora uskladila svoju politiku u odnosu na Rusiju sa EU paketima sankcija.

Paralelno, dodao je da je Crna Gora pružala ekonomsku, vojnu i humanitarnu podršku Ukrajini i da će to nastaviti da radi dok god bude neophodno, a u koordinaciji sa NATO saveznicima i EU partnerima.

Zaključio je da će, pored političke posvećenosti EU agendi, Crna Gora nastaviti da doprinosi EU Zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici (CSDP) kontribucijom u EU misijima i operacijama.

Ambasadorka Popa je čestitala ministru Krapoviću na preuzimanju odgovorne i zahtjevne funkcije, posebno u kontekstu aktuelne geopolitičke situacije. Pozitivno je ocijenila potpunu usaglašenost politike Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU (CFSP), što je prepoznato i kroz nedavni Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2023. godinu. Takođe, pozdravila je dosadašnju pomoć koju je Crna Gora uputila Ukrajini u svjetlu ruske agresije na tu zemlju.

Pukovnik Mostardi je izrazio očekivanje da će u funkciji vojnog atašea EU za Crnu Goru doprinijeti jačanju odbrambene saradnje Crne Gore i EU.

Sa vojnim atašeom pri EU sastali su se i generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, general-major Rajko Pešić i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime