7.9 C
Podgorica
21.04.2024.

Kraljević: Omogućićemo istraživačima i kulturnim djelatnicima širom svijeta da se upoznaju sa Crnom Gorom

Nacionalni program razvoja kulture 23 -27  je najvažniji dokument u ovom trenutku u Crnoj Gori, kada je kulturna politika  i njen razvoj u pitanju uz podsjećanje da je naša država poslednje tri godine bila bez takvog strateškog dokumenta kojem je jedan od ciljeva  međunarodna i međukulturna saradnja, kazala je za portal i TV A plus, Nataša Kraljević ekspertkinja za Crnu Goru u Compendiumu (savjet Evrope) i predavač na FVU Univerziteta Mediteran.

Ona je podsjetila da je Crna Gora od prošle godine punopravna članica Asocijacije za praćenje i monitoring kulturnih politika zemalja Evrope (Compendium Cultural Policies and Trends), te pojasnila da članstvo nudi više oblika saradnje, a da je prvi izvještaj o našoj zemlji  dostavljen prošle godine u oktobru, što je predstavljalo i značajan korak upoznavanja sa stanjem u sektoru kulture naše zemlje.

„Osim što je u pitanju asocijacija koju je osnovao Savjet Evrope, te samim tim čini Crnu Goru zemljom koja članstvom i zvanično potvrđuje da dijeli zajedničke evropske vrijednosti sa ostalim zemljama potpisnicama Konvencije, u praktičnom smislu omogućava istraživačima i kulturnim djelatnicima širom svijeta da se upoznaju sa crnogorskim sistemom. S obzirom da je Compendium najvažnija mreža koja se bavi kulturnim politikama, izvještavanje koji je osnovni oblik komunikacije, a koji u sebi sadrži osnovne informacije o uređenju zemlje, sektoru kulture, finansiranju, čini da upravo taj dio crnogorske kulture bude vidljiv i postane predmet istraživanja“, pojašnjava Kraljević.

Ovogodišnji kongres Compendiuma nosi naziv “Right to Culture ili Pravo na kulturu” i organizuje ga Compendium Cultural Policies and Trends u saradnji sa Arts Council Malta (Nacionalni savjet za umjetnost) a održaće se na Malti od 5-7 oktobra.

Nataša Kraljević

„Kongresu prisustvuju predstavnici zemalja članica asocijacije, ukupno 44 evropske zemlje, potpisnice Evropske konvencije o kulturi. Crna Gora prisustvuje prvi put kongresu, kao 44. zemlja članica od 2022.godine. Kongres je organizovan u formi Međunarodne konferencije u čijem sklopu su planirane prezentacije, radne sesije i sastanci predstavnika zemalja članica“, kazala nam je Kraljević.

Univerzitet Mediteran je inicirao, i nosilac je članstva naše države u ovoj Asocijaciji, dok je sama Kraljević kao nacionalni ekspert za kulturne politike u Compendiumu (za Crnu Goru) , nadležna za izradu i dostavljanje izvještaja.

„Veoma smo ponosni na članatvo i smatramo posebno važnim da se kulturni sektor Crne Gore i u ovom smislu otvara, udružuje i sarađuje sa kolegama u Evropi.  Međutim nas očekuju veliki zadaci u budućem periodu. Osim učešća na Kongresu i inoviranja postojećeg izvještaja, očekuje nas, priprema sveobuhvatnog izvještaja koji zahtijeva podršku nadležnog ministarstva u kreiranju radne grupe za pripremu dokumenta“, objašnjava Kraljević.

Ona je istakla da će se Kongres Compendiuma za 2024. godinu organizovati upravo u Podgorici, te da su preliminarni dogovori koji se odnose na pripremu događaja, koji okuplja preko 200 evropskih kulturnih djelatnika i delegata već obavljeni sa nadležnim organima Glavnog grada.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime