7.9 C
Podgorica
21.04.2024.

Kralj Tajlanda smanjio kaznu zatvora Šinavatri na godinu dana

Tajlandski kralj Maha Vadžiralongkorn smanjio je osmogodišnju zatvorsku kaznu bivšem premijeru Taksinu Šinavatri na godinu dana, piše kraljevski list. Šinavatra, koji se prošle nedjelje vratio na Tajland, “prihvatio je svoj zločin i pokazao kajanje”, stoji u saopštenju.

Umjesto osam, godinu dana će biti u zatvoru. Tako je odlučio kralj.

Najpoznatiji tajlandski političar Taksin Šinavatra vratio se kući iz egzila prošle nedelje nakon 17 godina u inostranstvu jer je bježao od zatvorske kazne.

Doputovao je privatnim avionom, pozdravio pristalice, odao počast kralju pred njegovom fotografijom na aerodromu u Bangkoku. Potom je prebačen u zatvor na odsluženje osmogodišnje kazne zbog zloupotrebe položaja i sukoba interesa iz vremena dok je bio na vlasti. Ubrzo je zatvorsku ćeliju zamijenio bolničkom sobom.

Tajlandski kralj Maha Vadžiralongkorn smanjio je osmogodišnju zatvorsku kaznu bivšem premijeru Taksinu Šinavatri na godinu dana, piše kraljevski list.

„Taksin je prihvatio svoj zločin i pokazao kajanje“, navodi se u dokumentu kraljevskog lista i dodaje da je bivši premijer bolestan.

Nešto prije njegovog povratka na Tajland, Sreta Tavisin iz stranke Peu Tai koju je onovao Šinavatra, izabran je za premijera na parlamentarnim izborima.

Taksin, bivši telekomunikacioni tajkun, i dalje ima uticaj u tajlandskoj politici. Stranke koje su mu lojalne pobjeđivale su na svim izborima u posljednje dvije decenije.

Nedavni događaji podstakli su spekulacije da je Taksin postigao dogovor sa svojim ogorčenim rivalima u konzervativnom establišmentu i rojalističkoj vojsci, koji su zbacili njegovu stranku u državnim udarima 2006. i 2014. optužujući u to vrijeme njega i njegovu stranku za korupciju i nelojalnost moćnoj monarhiji.

Taksin je negirao te navode i odbacio dogovor sa generalima.

Prve noći u zatvoru, Taksin je prebačen u policijsku bolnicu zbog bolova u grudima i visokog krvnog pritiska.

(RTS)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime