22.6 C
Podgorica
16.06.2024.

Kordić: Rekonstrukcija u narednim mjesecima, parlamentarna većina stabilna

Nema nikakvih nevidljivih nedoumica da će do rekonstrukcije Vlade doći u narednih nekoliko mjeseci, kazala je potpredsjednica Nove srpske demokratije (NSD) Simonida Kordić.

“Dogovoreno je da se rekonstrukcija obavi prije donošenja budžeta. Dosadašnji rad parlamenta pokazao je da postoji dosta dobra saradnja unutar parlamentarne većine i između parlamenta i Vlade. Rekonstrukcija nije posljedica krize. Sporazumom postoji izvjesnost kakvim će biti izvedena”,smatra Kordić.

Gostujući u emisiji “Link” na Radiju Crne Gore, Kordić je kazala da će jedan dio resornih ministara ostati na funkcijama.

Na pitanje da li će to stvoriti preglomaznu administraciju, Kordić je odgovorila da teže ka tome da administracija bude funkcionalna.

“Vlada kao operativno tijelo mora odgovoriti zahtjevima realnosti. Glomaznost administracije nije vezana za broj ministara”, ocijenila je Kordić.

Ostavka Milatovića neće uticati na rad Vlade, nema turbulencija

Komentarišući ostavku predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića na funkcije u Pokretu Evropa sad, Kordić je kazala da i pored mimoilaženja u PES-u, ne vidi turbulencije u parlamentarnoj većini.

“Većina je stabilna. Nije došlo do oscijacija, pa mislim da to neće uticati na rad Vlade”, dodala je Kordić.

O posjeti lidera Republike Srpske Milorada Dodika i reakcijama koje su uslijedile, Kordić je kazala da DPS-u nije smetalo kad se Dodik sastajao sa predsjednikom države iz doba prethodnog režima.

“Najbolji odgovor na svu ovu situaciju dao je komesar Oliver Varhelji koji se isti dan sastao sa predsjednikom pšarlamenta Andrijom Mandićem. On u tome nije vidio ništa sporno. Izgleda da se DPS još uvijek pronalazi u opozicionim vodama, ali im baš ne ide. Ostali su u vodama koje su ih dovele do toga da više nisu vlast u Crnoj Gori”, ukazala je Kordić.

U bezbjednosnom sektoru ima poštenih ljudi, revitalizacija izazovna

O situaciji u bezbjednosnom sektoru, Kordić navodi da je izvjesno da tamo ima sjajnih i poštenih ljudi, ali da će biti izazovan zadatak revitalizovati ga.

“Nova srpska demokratija (NSD) je prihvatila da ne bude dio bezbjednosnog sektora, tako da mi tu nemamo nekog uticaja. Nažalost, Crna Gora je prošla kroz mučan period i sve je to ostavilo traga u mnogim sektorima. Najvidljiviji i najranjiviji je bio bezbjednosni sektor. Izvjesno je da tamo ima sjajnih i poštenih ljudi, ali biće izazovno obezbijediti da on funkcioniše u okvirima ustava i zakona”, primijetila je Kordić.

NSD dobar balans mladosti i iskustva 

Govoreći o novoj funkciji potpredsjednice stranke i novim ljudima u NSD-u, Kordić je kazala da je stranka ostvarila dobar balans mladosti i iskustva.

“Mi smo kao stranka prošli golgotu u prethodnom režimu. Režim je bio nediskrimitivan kad je bio režim sa NSD, ali ipak zahvaljući borbi sa partnerima iz bivšeg DF-a i sa građanima uspjeli smo da zaustavimo i stavimo tačku na autoritartnu vlast”, kazala je Kordić.

Prema njenim riječima, Crna Gora je zemlja mogućnosti za stvaranje demokratije.

“Naravno, situacija nije perfektna. Ne samo da uvijek može bolje, već trenutna situacija zahtijeva  jako teške reforme. Tako da je ova moja nova funkcija dodatna vrsta odgovornosti”, zaključila je Kordić.

(Portal RTCG)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime