30.9 C
Podgorica
24.07.2024.

Koprivica podnio prijavu protiv vlasnika Bemaxa: Mafija je razotkrivena

 

Potpredsjednik Vlade Momo Koprivica podnio je krivičnu prijavu protiv vlasnika Bemaxa zbog sumnje da je utajio porez i doprinose.

On je, kako je saopštio, podnio inicijativu Poreskoj upravi za pokretanje postupka poreske kontrole vlasnika Bemaxa i kompanije.

“Danas dokazujemo i procesuiramo ono što svi godinama znaju, čuju i vide – bezočnu pljačku budžeta građana ove zemlje. Danas otvaramo novo poglavlje u borbi protiv korupcije – kucamo na poslednji sprat korupcionaške piramide. Prvi stanar je Bemax, ali narednih nedjelja otvaramo i preostala vrata”, rekao je Koprivica, saopšteno je iz Vlade.

Koprivica je naveo da su Veselin Kovačević, dotadašnji vlasnik kompanije Bemax i Ivan Ubović, sin Ranka Ubovića, potpisali 1.jula 2022. godine ugovor o prenosu vlasništva po cijeni od 750 000 eura.

“U ugovoru je navedeno da je Kovačević osnovao kompaniju sa početnim ulogom od svega 12.000 eura u januaru 2007. godine, kao i da je naknadno uplatio dodatni ulog od 300.000 eura i na nju prenio nenovčana sredstva od 437.800 eura, što čini ukupni ulog 749.800 eura, i to se po zakonu računa kao nabavna cijena-vrijednost osnivačkog uloga prilikom osnivanja uvećana za iznos povećanja kapitala”, rekao je potpredsjednik Vlade.

Ako je razlika između prodajne i nabavne cijene pozitivna, kako je dodao, to je kapitalni dobitak na koji se primjenjuje poreska stopa.

“U ovom slučaju kada se od prodajne cijene 750.000 oduzme tzv. nabavna cijena od 749.800 eura, proizilazi da je Kovačević prodajom kompanije Bemax zaradio 200 eura što po zakonu o porezu na dohodak fizičkih lica predstavlja njegov kapitalni dobitak koji je podvrgnut oporezivanju. Dakle, budžet Crne Gore je po osnovu ove transakcije prihodovao cijelih 30 eura jer je tada važeća poreska stopa bila 15 odsto”.

Koprivica je saopštio da je Bemax prema zvaničnim finansijskim izvještajima na kraju 2021. godine imala stalnu imovinu u vrijednosti od 120 miliona eura, ukupan kapital kompanije je procijenjen na 142 miliona eura, a kompanija je na računu imala i čistu neraspoređenu dobit iz ranijih godina u iznosu od 141 milion eura.

“Bemax je za 2021. godinu ostvario i neto dobit od 14 miliona eura, a u 2020. godini neto dobit od 27,5 miliona eura. Ovo sve govori da je Kovačević prodao svoju kompaniju za manje od 1 odsto njene stvarne vrijednosti, odnosno ukupnog kapitala. Odnosno, vrijednost za koju je prodata kompanija iznosi svega 5 odsto njene prošlogodišnje neto dobiti”, kazao je Koprivica.

Dodaje da je “očigledno iskazana prodajna cijena u ugovoru lažirana prodajna cijena, vještački umanjena u cilju što manjeg plaćanja državi na ime poreza”.

“Dakle, da je kompaniju prodao po vrijednosti od 142 miliona eura na koliko je procijenjen njen kapital samo šest mjeseci ranije u bilansu koji je predao Upravi prihoda i carina, porez bi iznosio 12,8 miliona eura. Upravo Bemaks patriotizam znači da se državi plaća 30 eura, umjesto 12,8 miliona eura, odnosno da najmanje plaćaju oni koji su najviše profitirali. Zašto su se vlasnici Bemaxa upustili u ovu operaciju besprizornog lažiranja prodajne cijene, da bi platili manji porez državi? Znali su za jednu slabost poreskog zakona, koja nije slučajna već smišljeno ostavljena. Naime, u slučaju prodaje nepokretnosti, motornih vozila i slično, poreski zakoni su pružali mogućnost da nadležni poreski organ izvrši procjenu njihove prodajne cijene i utvrdi stvarnu tržišnu vrijednost. Jedino u slučaju prodaje akcija i udjela u privrednom društvu, ovu mogućnost nijesu predviđali”, kazao je Koprivica.

Rešenje za zaštitu budžeta, kako navodi, i u ovom slučaju postoji.

“Zbog postojanja ove vrste zloupotreba koje predstavljaju pljačku državnog budžeta u decembru 2022. godine u Skupštini smo usvojili izmjene Zakona kojim je omogućeno da Poreska uprava izvrši provjeru obračuna poreza na kapitalnu dobit prilikom prenosa udjela u kompanijama unazad 5 godina. Preciznije predmetnim izmjenama nadležni poreski organ ima pravo utvrđivanja prave prodajne vrijednosti udjela u preduzeću kada je nominalna vrijednost niža od tržišne. U postupku donošenja ove norme utvrđen je javni interes i stoga može imati povratno dejstvo koje i Ustav dozvoljava. Norma ima povratno dejstvo i to je u cilju zaštite javnog interesa radi suzbijanja zloupotreba koje nastaju kada prodavac i kupac udjela u preduzeću dogovaraju kao prodajnu cijenu onu koja je niža od tržišne pa tako nanose štetu državnom budžetu. Navedena mjera daje mogućnost nadležnom poreskom organu da utvrdi stvarnu tržišnu vrijednost udjela otklanjanjem prevarnih dejstava lažiranih aranžmana. Na ovaj način se u javnom interesu otklanjaju štete koje predmetnim zloupotrebama trpi budžet Crne Gore”.

Kpprica je u saopštenju naveo da je “mafija razotkrivena”.

“Zato aktiviraju spavače da sruše 44.Vladu i vrate DPS. Naš odgovor mora biti jasan i odlučan. To je obaveza i prema 30.avgustu, da se izborimo protiv svih oblika nepravde. Borba protiv finansijskih mahinacija, izigravanja zakona, korupcije i kriminala naše su ključne obaveze i osnovni ciljevi, i na tom putu uložićemo maksimalne napore, u cilju sveukupne reforme sistema”, zaključio je Koprivica.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime