14.9 C
Podgorica
17.04.2024.

Koprivica: Cilj koordinacionog tijela je da zaštiti djecu od kladionica i kockanja

Novo koordinaciono tijelo za zaštitu i unapređenje javnog interesa u oblasti priređivanja igara na sreću imaće za cilj da zaštiti djece od štetnih uticaja tog sektora.

To je na današnjoj konferenciji za novinare kazao potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica.

Koprivica je saopštio da će u sastavu koordinacionog tijela biti tri potpredsjednika Vlade.

“Tu je biti i ministar unutrašnjih poslova, ministarka zdravlja i ministarka prosvjete. Jasno je da ovaj fenomen ima socijalnu i zdravstvenu dimenziju. Dio koordinacionog tijela biće i direktorica Uprave za inspekcijske poslove. Taj sastav garantuje da ćemo stati na put ovim negativnim dejstvima”, dodao je Koprivica.

Poručio je da žele da djeca imaju pune dnevnice petica, a ne pune džepove tiketa.

“Želimo da djeca idu na treninge i na folklor. Da se kladionice više ne instaliraju u blizini, da se sprečava, a ne podstiče zavisnost i da se sankcioniše svako ko krši zakone. Da se odstrane svi terminali iz kafića jer smo svjedoci da se krši zakon. Novac treba da se sliva u državni budžet, a ne u džepove privilegovanih pojedinaca. Posljednjih godina država je izgubila desetine miliona eura, a o zloupotrebi djece i maloljetnika da ne govorimo”, smatra Koprivica.

Prema njegovim riječima, ranije nije bilo kontrole, niti nadzora u ovoj oblasti, pa je došlo vrijeme da se stane tome na put.

“Alarmantni su podaci 2019. godine da 9,6 osnovaca ide u kladionicu, a da ih 33,4 odsto srednjoškolaca takođe posjećuje. Na internetu se 2019. godine kockalo 3,5 odsto osnovaca. Možete misliti kako su tek sad alarmantni podaci, kad su ovakvi bili prije pet godina”, upozorio je Koprivica.

Dodao je da će raditi na analizama ovog pitanja i preuzeti borbu protiv klađenja u kom učestvuju djeca.

“Uprkos zakonskoj zabrani, u blizini škola su kockarnice i kladionice. Imaćemo mehanizam da to spriječimo. Imaće tu posla tu i za policiju i za državno tužilaštvo”, zaključio je Koprivica.

Podsjetimo, Portal RTCG pisao je ranije da su u julu prošle godine u Crnoj Gori aktivno radile i privređivale 823 kladionice.

To su bili podaci Uprave za igre na sreću koji su objavljeni na zvaničnom sajtu Vlade Crne Gore.

Najviše kladionica bilo je u Podgorici, čak 325. U Nikšiću ih je bilo 85, Bijelom Polju 69, a u Baru 68.

U Podgorici radi čak 49 automat klubova, u Budvi aktivno radi 19, a u Mojkovcu, Petnjici, Gusinju, Andrijevici, Zeti i Plužinama nije otvoren nijedan.

U Podgorici radi čak 49 automat klubova, u Budvi aktivno radi 19, a u Mojkovcu, Petnjici, Gusinju, Andrijevici, Zeti i Plužinama nije otvoren nijedan.

Veliki je broj i automat klubova, pa ih u glavnom gradu radi čak 49. U Budvi aktivno radi 19, a u Mojkovcu, Petnjici, Gusinju, Andrijevici, Zeti i Plužinama nije otvoren nijedan.

(Portal RTCG)

 

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime