22.6 C
Podgorica
16.06.2024.

Koprivica: Cigarete oduzete u Luci Bar biće uništene do ljeta

Cjelokupan fond oduzetih nelegalnih duvanskih proizvoda u Luci Bar biće uništen do ljeta a Uprava carina sačiniće precizan plan.

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica rekao je za Portal RTCG kako očekujem da do ljeta bude uništen cjelokupan fond oduzetih nelegalnih duvanskih proizvoda.

“Na prošloj sjednici Koordinacionog tijela razmotrene su sve konture plana i utvrđeni principi po kojima će se odvijati postupak popisa, brojanja i uništenja. Zadužena je Uprava carina da u roku od sedam dana sačini precizan plan i on će biti usvojen na idućoj sjednici koja će se održati do kraja ove ili početkom iduće sedmice. U pogledu definisanih principa, prvi je da svaka faza popisa, brojanja i uništenja oduzetog duvana bude snimljena, u cilju maksimalne transparentnosti. Drugi je da, u cilju punog povjerenja i saradnje, budu uključene zainteresovane NVO koje se bave materijom borbe protiv kriminala i korupcije, zatim EU, kao i naši međunarodni partneri. Sa ovom Vladom su čista posla jer nijesmo dužnici tajkuna, jer nemamo obavezu ni prema jednom šverceru, niti je iko iz ove Vlade učestvovao u takvoj i sličnim aktivnostima”, kaže Koprivica.

To je i prva pretpostavka, uz svijest o opštem interesu, snažne političke volje, rekao je.

“Inače, prvoj sjednici su prisustvovali predstavnici ambasade EU, ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva i predstavnici britanske agencije, što govori o otvorenosti i povjerenju, a veoma smo zahvalni u odnosu na podršku koju iskreno pružaju. Da naglasim da su službenici Uprave carina, za vrijeme ove Vlade, u kredibilnoj akciji zaplijenili 594.000 paklica cigareta, koje su kontejnerom dopremljene iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i to potvrđuje jačanje kapaciteta za suprotstavljanje švercu i krijumčarenju, ali i snažnu riješenost i nultu toleranciju u odnosu na ove štetne pojave”, kazao je Koprivica.

Kako je rekao, postupak koji će biti sproveden i koji je utemeljen u snažnoj volji Vlade otkriće pravo stanje stvari kada je u pitanju stvarna količina oduzetih cigareta.

“Te će voditi suočavanju društva sa istinom, od čega se možda neko boji. U nama SDT ima snažnu i realnu, a ne verbalnu podršku, a i o tome svjedoče konkretna djela i postupanje. Poseban je dug je i prema 30.avgustu i prema svim građanima koji su žrtve zloupotrebe moći hibridnog režima, da se uhvatimo u koštac sa svim vidovima kriminala, da se sazna istina o svemu koju kriju hangari Luke Bar, i da se sistem očisti od kriminala i korupcije. Ta borba je, iznad svega, naša obaveza prema nepravdama nanijetim prethodnim generacijama i prema pravnoj državi koju treba da ostavimo našim potomcima. Nećemo dozvoliti revitalizaciju mafije niti joj dati nadu za opstanak, jer mi znamo protiv koga se borimo i šta od te borbe trebaju da dobiju građani”, rekao je Koprivica.

Inače, kako je naveo, Upravni sud je nedavno donio set presuda kojima je potvrđeno zakonito oduzimanje duvanskih proizvoda i time je obezbijeđena pretpostavka legalnosti cijelog procesa.

“Vlada je opredijeljena da donese nov izrazito antikorupcijski zakon o slobodnim zonama, jer je postojeći išao na ruku štetnim aktivnostima i nije usklađen sa međunarodnim preporukama”, kaže Koprivica.

On je objasnio da su sa planiranim aktivnostima i cjelokupnim procesom upoznati predstavnici institucija EU, i oni će biti maksimalno uključeni u svim fazama i pružaju punu podršku.

“Takođe su prisutni na sjednicama Koordinacionog tijela jer je ovo partnerski poduhvat koji počiva na zajedničkom interesu, povjerenju i identičnom vrednosnom usmjerenju”, rekao je Koprivica.

Podsjetimo, vjeruje se da preko hiljadu i po tona duvanskih proizvoda koji su zaplijenjeni prošle godine u Slobodnoj zoni Luke Bar i dalje čekaju na uništavanje.

Da se 1.500 tona duvanskih proizvoda nalazi u Luci Bar saopštila je Evropska komisija u neformalnom dokumentu o vladavini prava prošle godine.

U tom dokumentu Evropske komisije se navodi da je zabrana skladištenja duvanskih proizvoda u Slobodnoj zoni Luke Bar stupila na snagu u maju 2022. godine, te da je to dovelo do dotad nezabilježene zapljene količine cigareta, koje su njihovi vlasnici ostavljali na tom mjestu.

(Portal RTCG)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime