22.6 C
Podgorica
16.06.2024.

Nove mjere: Maske u zatvorenom obavezne u narednih 15 dana

U Crnoj Gori će, zbog pogoršanja epidemijske situacije izazvane korona virusom, u narednih 15 dana biti obavezno nošenje zaštitnih maski, a zdravstvene vlasti ponovo su uputile apel građanima da se vakcinišu protiv kovid-19 infekcije.

Direktor IJZ Igor Galić kazao je da su usljed rasta broja zaraženih i hospitalizovanih uvedene mjere, poput obaveznog nošenja zaštitnih maski u svim ustanovama javne uprave, te u prodavnicama prrehrambene robe, apotekama i benzinskim stanicama.

“Obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenim dijelovima aerodroma, željezničkim i autobuskim stanicama. Ako ove mjere ne dovedu do poboljšanja situacija u narednom periodu, uslijediće mjere obaveznog nošenja maski u svim zatvorenim prostorima”, rekao je Galić, apelujući da se vakcinišu svi koji to do sada nijesu učinili.

Najveći broj testiranja u regionu

On je podsjetio da je od 12. jula umrlo ukupno 13 ljudi, od čega je petoro bilo vakcinisano, ali nepravilnog imunizovanog statusa.

“Osam njih nije bilo uopšte bilo vakcinisano. Dakle, od pet preminulih nijedno se lice ne tretira kao imunizovano jer je svima isteklo šest mjeseci od posljednje doze”, rekao je Galić, navodeći da je prosječna starost preminulih vakcinisanih bila 75 godina, a nevakcinisanih 71 godina.

Kaže i da zdravstvene službe prijavljuju blaže kliničke slike i oblike bolesti, što je karakteristika sada u cirkulaciji dominantnog Omikron soja u odnosu na prošlogodišnji Delta soj SARS-CoV-2, koji je, pojašnjava, bio četiri puta letalniji i izazivao u većem obimu teške kliničke slike i hosptalizacije.

“U Crnoj Gori se sprovodi najveći broj testiranja u regionu na 1000 stanovnika, čime smo u predhodnom periodu i detektovali veliki broj slučajeva što ukazuje na dobar nadzor nad pandemijom”, rekao je Galić.

Omeragić: Simptomi blaži u odnosu na prethodni period

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Elvis Omeragić rekao je da su simptomi, makar za sada, značajno blaži, a klinička slika oboljelih je blaža i može da se stavi pod kontrolu.

“Nemamo značajno visok broj hospitalizovanih pacijenata, već se svi oboljeli rješavaju na nivou primarne zdravstvene zaštite”, rekao je Omeragić, navodeći da se virus lako prenosi.

Pojašnjava kako ovakvo stanje govori samo jedno – “da se virus adaptira, postaje nešto poput sezonskog gripa, da će biti prisutan u manjem ili većem obliku, ali sa kliničkom slikom koja će biti blaža u odnosu na prethodne sojeve ili sa kliničkom slikom koja ne zahtijeva jače medicinske tretmane”.

“Ministarstvo zdravlja aktivno prati trenutnu situaciju, koordinira radom nadležnih institucija. Spremni smo da odgovorimo svim zahtjevima koje nameće ovaj novi talas pandemije”, rekao je Omeragić.

Radulović: Poliklinika nastavlja sa radom

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović rekla je da su u Crnoj Gori za sada hospitalizovana 82 pacijenata.

“U kovid centru KCCG trenutno se liječi 30 pacijenata. Od toga, njih troje je na mehaničkoj ventilaciji. Riječ je o pacijentima koji su ugroženi prvenstveno zbog različitih, dominantno internističkih pridodatih bolesti”, kazala je ona.

U Beranama je hospitalizovano pet pacijenata, Nikšiću 12, Baru 11, Kotoru 17, a u Brezoviku jedan.

“Ovo je prilika da vas informišem da smo zbog porasta broja COVID slučajeva, nakon privremene obustave redovnih operacija na Klinici za kardiologiju koja je trajala desetak dana, nastavili sa radom i pozivamo pacijente sa redovne liste. Ipak, s obzirom na razvoj situacije u zemlji i povećanu infektivnost korona virusa, KCCG će morati da se prilagođava tim okolnostima o čemu ćemo redovno obaveštavati javnost”, rekla je Radulović.

Za sada, kako je kazala, neće privremeno zatvarati ni Polikliniku gdje se obavljaju specijalistički i subspecijalistički pregledi.

Mijenjaće se strategija testiranja

Galić je najavio da će se u narednom periodu mijenjati strategija testiranja i reagovanja na pandemiju, jer sada neke zemlje regiona, poput Srbije i Hrvatske, pozitivne pacijente bez simptoma ne stavljaju u izolaciju, već maskama sprečavaju širenje infekcije.

“Da biste postavili mjere morate imati stručni međunarodni konsenzus. On se upravo ovako postiže, preko međunarodnih partnera, zdravstvenih radnika u regionu i Evropi”, rekao je Galić.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime