19.9 C
Podgorica
18.06.2024.

Koalicija „Za budućnost Podgorice” predlaže da se na Starom aerodromu gradi 220 stanova

Ovu ideju, pretočenu u predlog skupštinske odluke, u ime koalicije podnio je odbornik Stefan Vešović.

Objekat bi se gradio pored fudbalskog kampa na Starom aerodromu na urbanističkim parcelama UP 40a, UP 41 i UP 42. Parcela 40a je površine 7.189 kvadrata i na njoj je planiran objekat P + 4, sa 85 stambenih i 36 poslovnih jedinica, na parceli UP 41 površine 5.778 kvadrata, planirana je gradnja objekta P + 4, sa 68 stambenih i 29 poslovnih jedinica, dok je na parceli UP 42 od 5.706 kvadrata, planirana gradnja objekta od 67 stambenih i 29 poslovnih jedinica.

“Shodno Informaciji o potrebi kreiranja programa „Gradski stan“ za rješavanje stambenog pitanja mladih bračnih parova, ugroženih podstanara i osoba sa invaliditetom, sa zaključcima, koju je usvojila Skupština Glavnog grada, a u odnosu na podatke koje smo dobili od Direkcije za imovinu, ove parcele su najoptimalnije za izradu prve faze ovog projekta. Podgorica kao grad konstantno raste, a ovo naselje je jedno od onih ka kojima se grad širi. Ove parcele predviđene su upravo za izgradnju stambeno-poslovnih prostora, a ovaj dio grada nudi kvalitetne uslove za život. Obzirom da se planira rješavanje stambenog pitanja preko 200 porodica, smatramo da je to jedan od najvažnijih elemenata za određivanje lokacije jednog ovakvog objekta. Preciznije, planirana je izgradnja 220 stambenih jedinica koje bi bile dostupne ranjivim kategorijama predviđenim ovim programom- mladim bračnim parovima, ugroženim podstanarima, osobama sa invaliditetom, ali i drugima koji budu obuhvaćeni prvom fazom”, navodi se u odluci o određivanju lokacije za izgradnju stambeno-poslovnog objekta za realizaciju projekta „Gradski stan“.

U odluci je naznačeno da se radi o prvoj fazi ovog projekta.

“Ono što ove parcele i ovaj način izgradnje čini dodatno pogodnim za Glavni grad jeste i izgradnja 94 poslovna prostora koja bi bila u vlasništvu Grada, što daje mogućnost za dodatni prihod, čime bi ovaj projekat imao u potpunosti finansijski neutralan rezultat”, piše u odluci.

Sajmište i multifunkcionalna dvorana preko puta Plantaža

Stefan Vešović u ime koalicije predložio je i lokaciju za gradnju objekata Sajmišta i multifunkcionalne dvorane. Ovi objekti bi se gradili na četiri lokacije u zahvatu DUP-a Agroindustrijska zona, odnosno preko puta Plantaža. Parcele su površina 6.850, 7.547, 6.879 i 7.608 kvadrata.

“Podgorica je jedan od rijetkih glavnih gradova koji nemaju svoj prostor za sajam. Takav sadržaj je od izuzetnog značaja za sve građane Podgorice, ali i Crne Gore, jer bi Sajmište bilo centar zbivanja u državi. Sajmište samo po sebi predstavlja platformu za organizaciju različitih događaja (sajmova, konferencija, izložbi), što doprinosi privlačenju poslovnih ljudi, izlagača, ali i turista. Osim toga, sajmište pruža mogućnost lokalnim preduzećima da izlažu proizvode ili usluge, promovišu domaću privredu i stvaraju poslovne prilike”, navodi Vešović u predlogu odluke koju je dostavio Skuštini Glavnog grada.

Izgradnja multifukcionalne dvorane, kako navodi Vešović u odluci, služila bi dominantno za gimnastičare i borilačke sportove.

“Prvo, to je sadržaj koji Podgorica do sada nije imala, a postoji ogromna potreba za njim. Sami broj medalja koje naši sportisti na godišnjem nivou osvajaju u borilačkim sportovima zahtijeva jednu veliku dozu poštovanja koja se na ovaj način može i iskazati”, piše u predlogu odluke.

(Portal Dan)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime