33.9 C
Podgorica
18.06.2024.

Ko je Žordan Bardel?

Francuski predsjednik Emanuel Makron doživio je u nedjelju težak poraz na evropskim izborima od čelnice krajnje desnice Marin Le Pen. Makron je odmah raspustio parlament, rekao kako ne može da ignoriše teški poraz na EU izborima, i sazvao nove izbore za 30. jun i 7. jul.

Iako je Marin Le Pen i dalje zaštitno lice francuske krajnje desnice, njezin 28-godišnji štićenik Žordan Bardel sve joj je više za petama i sve joj više krade svjetla pozornice.

Kad je krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje prije tri mjeseca u Marseju pokrenula svoju kampanju za evropske izbore, najglasnije klicanje nije došlo za Le Pen, već upravo za Bardelom, harizmatičnog predsjednika stranke.

Čelnik stranke rođen je u Parizu, a poznato ime u francuskoj politici postao je u relativno kratkom razdoblju otkako je krajem 2022. postao šef stranke.

Ankete su predviđale da bi Bardel mogao usmjeriti francusku krajnju desnicu do dosad najveće pobjede na izborima. A izlazne ankete s izbora za EU parlament pokazale su da se upravo to i dogodilo – stranka Marin Le Pen osvaja oko 32 odsto glasova, deset više nego na prethodnim evropskim izborima 2019. i 17 odsto više od Makronove stranke.

Zašto mladi vole Bardela?

Bardel je posebno popularan među mlađom populacijom. Zašto je tako pokušao je objasniti “Le Monde” u svom tekstu. U njemu Bardela nazivaju ‘političarem koji se sprema održati populistički govor obojen ksenofobijom’ dok ga dvoje 17-godišnjaka uzbuđeno čeka ispred zgrade parlamenta.

U tekstu navode da mlađi glasači, od 18 do 24 godine, obično zaziru od glasanja za krajnju desnicu, ali dolaskom Bardela to se promijenilo. Gotovo trećina glasača te dobne grupacije, prema anketama, danas je dala podršku upravo ‘Nacionalnom okupljanju’ na izborima za Evropski parlament. Prije 20 godina, mladi ljudi su toj stranci na transparentima poručivali ‘da se j’, a nova će ih generacija, kako stvari stoje, dovesti na vlast u Francuskoj na izborima koji slijede 30. juna i 7. jula.

Jedan od razloga koje su naveli je ‘povratak ponosa’ i nada da će neko konačno poslušati što oni imaju da kažu.

“On je uz nas, s nama ljudima, za razliku od ostalih. Spustio se među ljude, to bi trebali da rade i ostali, a činjenica da je i sam mlad mu dodatno pomaže”, rekla je 20-godišnja studentica Klara za “Le Monde”.

Bardel je i vrlo aktivan na društvenim mrežama pa i tako lakše prilazi mlađoj poplaciji. Ono što ga čini bližim prosječnom Francuzu je i činjenica da dolazi iz familije koja se smatra srednjom klasom. Njegova majka je asistentica u nastavi, a otac ima mali biznis. Osim toga, odrastao je u predgrađu Pariza, a roditelji su mu se razveli pa mu odrastanje sigurno nije bilo lako. Mladi u Francuskoj su frustrirani jer godinama gledaju svoje roditelje koji se ‘muče kroz život’, a ne uspijevaju poboljšati svoj status i finansijsku situaciju, a dojma su da drugi napreduju bez truda i rada, što je upravo ono protiv čega se Bardel i ‘Nacionalno okupljanje’ deklarativno bore.

U razgovoru novinara Le Monde-a s mladima koji su došli da slušaju Bardelov govor nijesu baš svi bili na tragu mlade Klare.

“Došli smo pogledati budućeg predsjednika. Zašto? Zato što je bijel. Francuska Francuzima”, odgovorila je grupa od šest mladih momaka, uopšte ne skrivajući svoje rasističke stavove.

Velik broj mladih glasača za Bardela se odlučilo iz puno jednostavnijeg razloga.

“Roditelji su mi glasači ‘Nacionalnog okupljanja’. Još od vremena Žan-Mari Le Pena. Familijarno smo simpatizeri stranke, Bardel je pravi izbor, rekao je za “Le Monde” jedan mladić koji je htio ostati anoniman. Pa, iako se na prvu čini da je razlog za glasanje za Bardela teško naći, mladi sagovornici Le Monde-a dali su ih neočekivano mnogo. Odličan rezultat na izborima za Evropski parlament vrlo vjerojatno će se preliti i na parlamentarne izbore, a sve što je Marin Le Pen trebala da napravi, uz tragično lošu francusku vladu, jeste gurnuti novo, mlado ime koje je privuklo širok birački spektar.

Popularnost na talasu populizma

Francuskoj krajnjoj desnici je, inače, porasla popularnosti u proteklom desetljeću jašući na valu populizma viđenom drugdje u Evropi – i bilježi sve bolje rezultate iz izbora u izbore. Bardel je odigrao ključnu ulogu u jačanju pozicije svoje stranke otkako je postao čelnik stranke.

Sada je jedna od francuskih političkih zvijezda u najbržem usponu. Prema jednoj nedavnoj anketi, Bardel je drugi najpopularniji političar u Francuskoj, iza bivšeg premijera Eduarda Filipa i ispred Le Pen. Njegova ‘teflonska’ popularnost znači da uprkos tendenciji da se udalji od stranačkih linija, nema mjesta za kritiku njegovog vodstva unutar redova ‘Nacionalnog okupljanja’.

Veličina percipirane prijetnje od zamaha vođe krajnje desnice je tolika da se smatra da je Makron odabrao 34-godišnjeg Gabrijela Atala uglavnom kao direktan odgovor na Bardelov uspon.

“Atal i Bardel su iste generacije, to je očigledno. Atal ima političku oštroumnost, zna kako iznijeti poentu, sa sadržajem, tako da je to neko ko se može suočiti s ‘Nacionalnim okupljanjem'”, rekao je Makronov pomoćnik.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime