29.6 C
Podgorica
18.06.2024.

Knežević: Nadležni sve učinili da zaštite Miloša i Vesnu Medenicu od krivično-pravnog gonjenja!

Nadležne institucije su od oktobra prošle godine, kada su od Europola dobile sadržaj komunikacije preko aplikacije Skaj, učinile sve da od krivično-pravnog gonjenja zaštite bivšu predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu i njenog sina Miloša, kazao je lider DNP-a Milan Knežević.

On je, na konferenciji za novinare, zatražio od glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, direktora Uprave policije Zorana Brđanina i koordinatora svih slžužbi bezbjednosti Dritana Abazovića, da pokrenu istragu i objasne javnosti koje je štitio Miloša i Vesnu Medenicu.

„Nije dovoljno samo da se pokrene istraga i neko disciplinski odgovara od tužilaca, sudija i policijaca, već je neophodno da oni budu uhapšeni i procesuirani. To nisu sitni propusti”, rekao je Knežević.

Sektor kriminalističke policije, Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje u oktobru su dobili sadržaj komukacije između službenika Uprave policije Darka Lalovića i Miloša Medenice. Knežević je naveo da su tek u decembru prošle godine, skoro dva mjeseca kasnije, uhapšeni su Lalović i Božidar Karadžić.

„A čak se ni ne uzimaju izjave, ni u svojstvu građanina i svjedoka, ni Miloša Medenice, ni Vesne Medenice. Zato što ih je neko u SDT-u i UP štitio i pokušao da prikrije dokaze o učešću u organizovanim kriminalnim aktivnostima. Sasvim je izvjesno da je Abazović morao u oktobru prošle godine imati tu prepisku. Pitam Abazovića šta je i šta će uraditi povodom zloupotrebe u SDT-u, UP, a očigledno i u djelovima sudstva“, kazao je Knežević.

On je istakao da se u obrazloženju rešenja Vijeća Vrhovnog suda od 14. marta ove godine o pritvoru Laloviću i Karadžiću navodi da je istraga proiširena na njih zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Vrhovni sud u martu, donoseći rješenje o pritvoru, ima komunikaciju između Lalovića i Miloša Medenice”, rekao je Knežević.

On je dodao da je to sve postojalo u naredbi o proširenju istrage i spisima predmeta.

“Pitam postupajućeg tužioca u ovom predmetu, čini mi se da je to gospođa Bošković, zašto nije privela i donijela naredbu o proširenju istrage protiv Miloša i Vesne Medenice”, naveo je Knežević i ponovio da su i sudije Vrhovnog suda imale uvid u komunikaciju, koju je vidjela čitava crnogorska javnost.

„Gdje se sin Vesne Medenice slika sa automatima, poručuje drogu i aktivno govori o svom učešću u švercu cigareta i švercerskim klanovima“, rekao je Knežević uz opasku da to jasno govori da je neko iz SDT-a i UP omogućio Milošu Medenici, prije nego što je formiran predmet protiv njega, i to sa nedopustivim zakašnjenjem, da napusti Crnu Goru, izbjegne krivično-pravno gonjenje.

„A očigledno je i garantovao i njegovoj majci da će biti izuteta od krivičnopravnog gonjenja. Dakle, neko u nadležnim institucijama je štitio Miloša i Vesnu Medenicu od oktobra prošle godine“, rekao je Knežević i dodao da se kriminalna grupa optužuje da su dojavljivali članovima klanova da li će i kada biti podignute optužnice, obećavali ubrzanje postupaka za uslovni otpust i javljali kakve su odluke donijete.

„Kako su oni mogli da u tom periodu i prije toga znaju kad će biti podignute optužnice ako nijesu imali linkove sa sudovima i tužilaštvom, kako su mogli da znaju ko će dobiti uslovni otpust i kakva odluka će biti donešena“, upitao je Knežević.

On je rekao da Miloš Medenica „negdje jasno aludira i na svoju majku kako je činila nekim ljudima iz određenih klanova“ i istakao da je ključno pitanje ko je dozvolio da Miloš Medenica nesmetano napusti Crnu Goru bez saslušanja, naredbe o proširenju istrage i da Vesna Medenica bude zaštićena od kad je komunikacija dostavljena nadležnim institucijama.

„Nemam dilemu da je i pravosuđe i UP nagriženo korupcijom i vezama sa organizovanim kriminalnim grupama i da ćemo se bez jasne strategije, koja podrazumijeva ne samo borbu protiv organizovanog kriminala i korpucije izvan instutucija nego i u samim institucijama, suočavati sa ovakvim slučajeveima“, naveo je Knežević.

Upitan kako komentariše to što se nijesu oglasili Abazović, Brđanin i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, on je kazao da je ovo afera koja zahtijeva urgentnu reakciju svih nadležnih institucija.

Prema riječima Kneževića, njihovo ćutanje govori o neznanju ili umiješanosti.

Kako je dodao, bez nezavisne istrage teško se može utvrditi „ko je do kraja umiješan, a ko nema pojma o čemu se radi”.

„A ne bih rekao da su baš toliko neznaveni. Zato sam ih pozvao da izađu i saopšte svoja saznanja u vezi sa ovim slučajem koji je potresao Crnu Goru i očigledno došao do vrha piramide“, naveo je Knežević.

Na pitanje da li je moguće da bivši direktor UP Veselin Veljović nema saznanja o tom slučaju, on je odgovorio da ne vjeruje da postoji osoba u državi koja misli da da Veljović nije imao saznanja koja se odnose na Miloša Medenicu i na mnogo širi plan.

Govoreći o uvođenju sankcija Rusiji, Knežević je naveo da je stav Demokratskog fronta veoma dobro poznat, da su protiv uvođenja sankcija Rusiji i da poštuju teritorijani integritet Ukrajine.

„Smatramo da treba učiniti sve da dođe do dogovora između Rusije i Ukrajine, i da ne povlačimo nikakve jednostane poteze koji će ugroziti našu ekonomiju i turističku sezonu“, kazao je Knežević.

On je rekao da se nada „da će Abazović obezbijediti reciprocitet u turistima iz onih zemalja koje su ga natjerale da donese takvu odluku“.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime