13.9 C
Podgorica
3.12.2023.

Klimatske promjene utiču i na struje u dubinama okeana

Snažna strujanja u okeanima, kao i okeanski vrtlozi postali su puno intenzivniji u posljednje 2-3 decenije, koje je obilježilo globalno zatopljenje, upozoravaju naučnici.

Otprije se zna da globalno zatopljenje na razne načine utječe i na okeanske struje, no ostaje pitanje kako točno taj odnos funkcionira. Nova studija australskih znanstvenika pokušava odgovoriti na neka od pitanja, prenosi Hina portalu Aljazeera Balkans.

Naučnici su proučavali podatke s 293 različita mjesta koji datiraju unatrag 66 miliona godina. Pritom su promatrali praznine u sedimentnim slojevima, poznate kao hijatusi, nastojeći otkriti različitu snagu okeanskih struja tokom milenija i način na koji je ona povezana s promjenama temperature, piše portal Science Alert.

Dodatno su u posljednjih 30 godina proučavali satelitske snimke te su uspjeli prikupiti mnoštvo novih podataka. Istraživači tradicionalno koriste takve snimke da bi doznali na koji se način aktivnost okeanskih struja mijenja s porastom temperatura na našem planetu.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Geology.

Strujanja u dubinama usporila

“Satelitski podaci koji se obično koriste za informacije o okeanskim modelima pokrivaju tek nekoliko decenija, što rezultira slabim razumijevanjem dugoročne varijabilnosti oceana”, kaže sedimentologinja Adriana Dutkiewicz s australskog univerziteta Sydney. “To nas je potaknulo da proučimo i geološke zapise iz najdubljih područja oceana kako bismo dešifrirali ovakve promjene”.

Podsjeća da je dno okeana pokriveno sedimentima te da je devet desetina svih sedimenata litosfere nastalo u morima u geološkoj prošlosti.

Dutkiewicz i kolege su otkrili da su u posljednjih 13 miliona godina, kako se Zemlja postupno hladila, hijatusi postali rjeđi, što ukazuje na to da se brzina oceanskih strujanja u najdubljim dijelovima oceana općenito usporila.

Za usporedbu, u razdoblju “staklenika” koje je prethodilo eri hlađenja od 13 miliona godina, ta su strujanja u vrlo dubokim dijelovima oceana, čini se, bila puno veća. Tada su su globalne temperature bile tri do četiri stupnja više nego danas.

Fluktuacije struja

“Ne morate živjeti na morskom dnu da biste bili pod uticajem fluktuacija okeanskih struja. Duboki vrtlozi utječu na sve – od glavnih vremenskih obrazaca do morskog života. Hijatusi ukazuju na vrlo snažne dubokomorske struje, dok kontinuirano nakupljanje sedimenta ukazuje na mirnije okolnosti”, rekao je geofizičar Dietmar Müller sa sveučilišta u Sydneyu.

“Kombiniranje ovih podataka s rekonstrukcijom oceanskih bazena, geolozima je omogućilo da prate gdje i kada je došlo do takvih proboja sedimenta”, dodao je.

Što više znamo o prošlosti našeg planeta, to će naša predviđanja biti kvalitetnija kada je posrijedi predviđanje o tomu na koji će način globalno zatopljenje promijeniti oceane u budućnosti. Treba napomenuti da su oceani već upili golemu količinu viška ugljika i topline, prenosi Hina.

Povećanje temperature na Zemlji utiču na aktivnosti

Prethodne studije pokazuju da u razdobljima zagrijavanja klime okeani mogu prihvatiti više ugljika, prvenstveno putem planktona. Pritom planktoni koriste otopljeni organski ugljik za izgradnju svojih ljuštura, a zatim, nakon ugibanja, padaju na dno okeana, što omogućuje da se apsorbirani ugljik ondje zadrži.

Sada je jasno još nešto – vjerojatno će aktivnosti biti pojačane u okeanskim dubinama s obzirom na povećanje temperatura na Zemlji. Naučnici se slažu da će trebati provesti dodatna istraživanja da bi se točno procijenilo na koji će način to utjecati na ravnotežu života i atmosfere.

“Neovisne studije u kojima se koriste satelitski podaci ukazuju na to da su snažna strujanja u okeanima, kao i oceanski vrtlozi postali puno intenzivniji u posljednja dva do tri decenije, koje je obilježilo globalno zatopljenje, što ide u prilog našim saznanjima”, rekao je Müller.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime