26.8 C
Podgorica
21.05.2024.

Jovanović: Predaja Luke Budva je izdaja građana i interesa grada

Predsjednik SO Budva i nosilac liste “Budva naš grad” Nikola Jovanović ocijenio je da je odluka Vlade da Javnom preduzeću Morsko dobro dodijli na upravljenje Luku Budva veoma pogrešan.

On je objasnio da je Opština Budva uradila sve što je bilo u njenoj moći da izvrši preuzimanje Luke Budva i to mirnim putem.

Tim sporazumom je definisano da će prethodni zakupac mirnim putem uz isplatu određenih novčanih sredstava koje smo odobrili na Skupštini. Posebnom odlukom je bilo predviđeno da do tog mirnog rešavanja dođe, ali se to nije desilo. Javnost obavještavam da Opština Budva nije bila u saznanju da je, prije nego što je zaključen ugovor sa Opštinom Budva, Morsko dobro obavijestilo prethodnog zakupca da nema nikakav pravni osnov da boravi na ovom prostoru i da vrši ovu djelatnost. Time je Opština dovedena u zabludu od Morskog dobra, jer je dva mjeseca nakon što je prethodni zakupac obaviješten da nema pravni osnov i da treba napusti ovaj lokalitet, zaključen ugovor a da Morsko dobro nije moglo s tim da raspolaže. Faktički, to znači da Morsko dobro nije imalo pravo da potpiše taj sporazum jer nije oslobodilo prostor od prethodnog zakupca i na taj način je dovelo Opštinu Budva u zabludu“, prokomentarisao je Jovanović.

On je kao čin najveće izdaje i prodaju lokalnih interesa ocijenio obavještenje direktora Morskog dobra Mladena Mikijelja Vladi Crne Gore da inicira poništenje sporazuma između Opštine Budva i Morskog dobra.

Ne mogu da vjerujem da se neko u Morskom dobru opredijelio za taj način, vjerovatno vođen nekim političkim interesima, izbornom kampanjom, želeći da stekne neke jeftine političke poene ili neku izbornu prednost. To je iniciralo iz Morskog dobra nedopustivi čin koji dovodi do toga da Luka Budva neće biti vraćena građanima. Nevjerovatno je da i Vlada donosi odluku protiv interesa građana Budve, protiv Udruđenja ribara, protiv brojnih građana koji evo 20 godina čekaju da se ovaj prostor preuzme samo da bi se stekao pojedini politički poen“, istakao je Jovanović.

On je dodao da posebno zabrinjava zaključak da se Luka ustupi privatnom licu.

Očigledno tu stoji stvarna namjera zbog čega je došlo do poništenja zaključka i zbog čega ovaj prostor neće biti ustupljen građanima Budve. Očigledno se vrtimo u istoj praksi da će ovim prostorom u nekom narednom periodu da upravlja neki privatni zakupac novi, a ne Morsko dobro kako čujemo u zaključku. Za interes tog privatnog lica postupaju očigledno ministri u Vladi i menadžment Morskog dobra“, objasnio je Jovanović.

Opština Budva je podnijela tužbu Upravnom sudu radi poništenja zaključka Vlade.

Takođe je podnijela zahtjev za odlaganje izvršenja tog zaključka. Ukoliko do toga ne dođe Opština Budva dolazi do mogućnosti da sudskim putem traži odlaganje izvršenja tog zaključka. Naravno, podnijeli smo zahtjev Centru za Alternativno rešavanje sporovoa gdje tražimo da se ugovor koji je Opština Budva sa Morskim dobrom zaključila ispoštuje do zadnjeg slova“, poručio je Jovanović.

On je ukazao na veliki problem zbog toga što Morsko dobro omogućilo prethodnom zakupcu Luke Budva da vršeći privrednu djelatnost na tom prostoru ubira nezakonito enromne prihode koji su trebali da pripadnu Opštini Budva i Građanima Budve.

Ta sredstva su trebala da budu uložena u revitalizaciju ovog prostora, koji vidimo na šta liči“, zaključio je Jovanović.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime