22 C
Podgorica
24.09.2023.

Još jedna evropska zemlja testira 4-dnevnu radnu sedmicu

Više od 3.000 radnika u 60 kompanija širom Velike Britanije isprobaće četvorodnevnu radnu sredmicu, u najvećoj pilot šemi u svijetu, javlja londonski Guardian.

Proba skraćene radne sedmice bi, prema tim navodima, u početku trebalo da traje od juna do decembra, a u njoj će učestvovati Kraljevsko biološko društvo, londonska pivarska kompanija Pressure Drop, kompanija za medicinske uređaje sa sjedištem u Mančesteru i prodavnica ribe i pomfrita u Norfolku.

“To dolazi kao podstrek kompanijama da usvoje kraću radnu sedmicu, a što je ključno bez gubitka plata, istovremeno težeći većoj produktivnosti, to je kao zamah za poboljšanje uslova rada”, piše ovaj britanski list, a prenosi beogradski Danas.

Prethodna proba uvođenja skraćene radne sedmice, podsjeća Guardian, bila je ona u Rejkjaviku, gdje su gradske vlasti i nacionalna vlada uključile u projekat više od 2.500 radnika.

Istraživanje dolazi nakon što je pandemija kovida navela mnoge ljude i kompanije da preispitaju svoje radne obrasce, ističe ovaj list, uz primjetan porast hibridnih i fleksibilnih praksi koje izbjegavaju standardnu petodnevnu radnu nedjelju od devet do pet.

Džo O’Konor, izvršni direktor kompanije “4 Day Week Global”, rekao je da ne postoji način da se „vrati sat unazad”, na svijet prije pandemije.

„Menadžeri i rukovodioci sve više prihvataju novi model rada koji se fokusira na kvalitet rezultata, a ne na količinu sati. Radnici su izašli iz pandemije sa različitim očekivanjima u vezi sa onim što predstavlja zdrav balans između života i posla”, rekao je on.

Neke kompanije koje su isprobale četvorodnevnu sedmicu, a koje nijesu dio najnovijeg probnog perioda, uključuju firmu za robu široke potrošnje Unilever, japansku elektronsku firmu Panasonic i londonsku Atom banku.

Mark Dauns, izvršni direktor Kraljevskog biološkog društva, rekao je da je odluka o uvođenju četvorodnevne nedjelje djelimično odgovor na „nevjerovatno konkurentno“ tržište rada.

„Radi se o pokušaju da učinimo više da budemo dobar, inovativan poslodavac da privučemo i zadržimo naše sadašnje osoblje. Ove vrste mogućnosti čine ogromnu razliku. Odlično je za sve”, rekao je Dauns.

Zaposleni u ovoj firmi radi u Kings Krosu u Londonu, ali su neki prešli na daljinski rad tokom pandemije. Zaposlenima je, kako je rekao Dauns, prošle nedjelje rečeno da se uvodi četvorodnevna radna sedmica, a odgovori radnika su do sada pozitivni.

Društvo će ostati otvoreno pet dana u nedjelji, ali sa radnicima koji su uglavnom podijeljeni između smjena od ponedjeljka do četvrtka i od utorka do petka.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime