15.9 C
Podgorica
28.05.2024.

Još jedna crkva u Istanbulu postaje džamija

Nakon Aja Sofije, u Istanbulu je još jedna crkva-muzej ponovo postala džamija.

Kako piše turski Sabah, džamija Karije, koja se nalazi u centru Istanbula, poslije 79 godina biće svečano otvorena sutra, 6. maja, za vernike.

Kako je najavljeno, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, putem telekonferencije iz Ankare prisustvovaće toj svečanosti.

Pravoslavna crkva Hora ili Crkva Hrista Spasitelja u polju, podignuta u 4. vijeku, 1511. pretvorena je u džamiju. U džamiju je preuredio Atik Ali-paša, jedan od Bajazitovih velikih vezira, i od tada je u funkciji pod nazivima „Atik Ali-pašina džamija” i „Karije džamija”.

Mozaici i freske koje se smatraju vrhuncem vizantijske umjetnosti, tada su prekriveni slojem maltera. Zvaničnom odlukom vlasti, 2. avgusta 1945. godine građevina je dobila status muzeja i predstavljala je jednu od najposjećenijih turističkih atrakcija iz vizantijskog perioda u Carigradu, uz Aja Sofiju i cisternu Baziliku.

Prije četiri godine, odlukom predsjednika Erdogana ponovo je prebačena u nadležnost Predsjedništva za vjerska pitanja. Tada je i započeta restauracija ovog značajnog istorijskog objekta kako bi u njoj vjernici opet mogli da se mole.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime