14.8 C
Podgorica
17.04.2024.

Jokića krive zbog spomen-ploče, a vojska je čuva

Inspekcija za zaštitu kulturnih dobara tražila je od Opštine Kotor da je obavijesti šta je ta lokalna samouprava preduzela u periodu od 4. jula prošle godine do danas u vezi sa nalogom za uklanjanje sporne spomen-ploče u Morinju, kazali su “Danu” iz Uprave za inspekcijske poslove. Iz tog tijela navode da Opština Kotor od 4. jula nije dostavljala dokaze o pokušaju izvršenja uklanjanja spomen-obilježja, za koje je rješenje donijeto još 18. oktobra 2022. godine.

Sva “krivica” za nezakonitu i po sadržini spornu spomen-ploču, postavljenu na ulazu u nekadašnji logor Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Morinju, spala je na Opštinu Kotor i njenog predsjednika Vladimira Jokića, iako lokalnim inspekcijama Vojska Crne Gore (VCG) ne dozvoljava prisup vojnoj lokaciji, pa su time onemogućeni da postupe po nalogu inspektora za zaštitu kulturnih dobara.

“U ovom momentu aktuelna je prinudna naplata novčane kazne izrečene rješenjem od 24. januara 2023. godine, kojom su izrečene novčane kazne prema pravnom licu (Opštini Kotor) i odgovornom licu u pravnom licu (predsjedniku Opštine) u kumulativnom iznosu od 3.300 eura. U ovom postupku, poslati su zahtjevi za prinudnu naplatu novčane kazne i to: Upravi carina i prihoda – za naplatu kazne izrečene za pravno lice Opštini Kotor – za naplatu kazne izrečene za odgovorno lice u pravnom licu”, odgovorili su “Danu” iz Uprave za inspekcijske poslove.

Kako su kazali, poslednja aktivnost koju je Odsjek za inspekciju za zaštitu kulturnih dobara i kulturne baštine i arhivsku djelatnost preduzeo u ovom slučaju jeste obraćanje Opštini Kotor zahtjevom za dostavu podataka od 13. februara.

“Predmetnim zahtjevom traženo je dostavljanje podataka o postupanju Opštine Kotor, u periodu od 4. jula 2023. godine do danas, po rješenju Uprave za inspekcijske poslove od 18. oktobra 2022, kojim je naloženo Opštini uklanjanje sporne spomen-ploče u Morinju. Period za koji je traženo dostavljanje podataka (od 4. jula 2023. godine do danas) obuhvata vremenski period za koji Opština Kotor nije dostavljala dokaze o pokušaju izvršenja mjere naložene rješenjem. Nakon dostavljanja odgovora na zahtjev od 13. februara preduzeće se dalje mjere i radnje”, kazali su iz Uprave.

“Dan” je 16. novembra prošle godine pitao Ministarstvo odbrane (MO) da li će novi ministar odbrane (Dragan Krapović) dozvoliti da opštinske službe pristupe vojnoj lokaciji u Morinju i uklone sporno spomen-obilježje, s obzirom na to da bivši rukovodilac radom MO (Filip Adžić) nije odgovarao na urgencije iz Opštine Kotor. MO smo pitali kada su primili poslednju urgenciju, odnosno zahtjev Opštine Kotor za izdavanje pisanog odobrenja za pristup lokaciji logor Morinj, u cilju izvršenja rješenja inspektora za zaštitu kulturnih dobara za uklanjanje sporne spomen-ploče, te zbog čega dotad nisu dozvoljavali da se izvrši to rješenje. Odgovor iz MO do danas nismo dobili.

Rušenje naloženo još prije dvije godine

Spomen-ploču su u oktobru 2022. otkrili tadašnji ministri vanjskih poslova i odbrane, Ranko Krivokapić i Raško Konjević, u prisustvu hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlića Radmana i ministra hrvatskih branitelja Toma Medveda.

Inspekcija je naložila njeno rušenje jer se ta ploča ne nalazi u Programu spomen-obilježja koji usvaja Skupština Opštine Kotor, niti je za njeno postavljanje postojala saglasnost Vlade, jer se radi o događaju za koji nije proteklo propisanih 50 godina od momenta nastanka.

(Portal Dan)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime