23.7 C
Podgorica
30.05.2024.

Ivanović: Pristupanje Crne Gore EU do 2030. godine realnost

 

Za Crnu Goru je proširenje EU do 2030. realnost, a uvjereni smo da se to može desiti i prije, poručio je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović na panel diskusiji “Proširenje EU 2030: San ili stvarnost?” održanom u okviru 9. Delfi ekonomskog foruma.

To su, kaže, poruke koje posljednje vrijeme možemo čuti sa važnih adresa, i poručuje da rade veoma naporno da to i ostvare.

Ivanović je podsjetio da je politika proširenja najuspješnija politika EU koja podstiče demokratske i ekonomske reforme u zemljama koje žele postati članice i promoviše stabilnost i prosperitet u Evropi.

„Jasno je da je rat na tlu Evrope promijenio geopolitičku stvarnost i uticao da proces proširenja EU dobije novu dinamiku i podstakne da nešto, što je prije nekoliko godina moglo biti san, sada može biti i biće stvarnost“, ocijenio je ministar.

Kako je istakao “Crna Gora je u savršenoj poziciji da bude prva sljedeća članica i pokaže da je proširenje EU izvodljivo i relevantno”.

Iz Ministarstva vanjskih poslova su kazali da je na panelu poručeno da je unutrašnja reforma EU potrebna, ali da ne smije poslužiti kao izgovor za odgađanje prijema novih članica. Ocijenjeno je, navode, da proces proširenja EU može i treba da se odvija paralelno sa reformom EU, a da politika proširenja ostane čvrsto utemeljena na principu napredovanja zasnovanom na individualnim zaslugama.

“Bilo je riječi i o postepenom gubitku entuzijazma u odnosu na proširenje među zemljama Zapadnog Balkana, iz različitih razloga. U tom kontekstu, ministar Ivanović je kazao da je stepen podrške građana u Crnoj Gori oko 80%, što je dodatan razlog da upravo Crna Gora bude 28. članica Unije”, zaključili su iz resora vanjskih poslova.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime