37.8 C
Podgorica
19.07.2024.

Ispod amazonske prašume “leži” na hiljade drevnih građevina

Amazonija je oduvijek važila za simbol netaknute prirode i divlje prašume. Prostirući se na površini od 6,7 miliona kilometara kvadratnih najveća prašuma na svijetu ispod svoje površine potencijalno skriva tragove ljudske civilizacije stare hiljadama godina.

Vinicijus Peripato sa brazilskog Nacionalnog instituta za istraživanje svemira predvodio je tim naučnika u ispitivanju ogromnog prostranstva tokom kog su otkrili tragove građevina na 5.315 kvadratnih kilometara.

Pomoću specijalnog svjetlosnog radara (LIDAR) tim naučnika uspeo je da iz vazduha gvirne ispod slojeva lišća, niskog rastinja i korijenja.

Ta tehnologija se dokazala kao veoma vredan alat u otkrivanju struktura u tropskim dijelovima svijeta, poput skrivenih naseobina Maja ili ogromnih kompleksa u jugoistoričnoj Aziji.

Naučnike nije iščudila činjenica da su otkrili tragove ljudske civilizacije, već površina i brojnost građevina.

U samo jednom skeniranju, tim je otkrio 24 prethodno neidentifikovane „smetnje“ u zemljištu koje su aranžirane i ukazuju na arhitektonsko porijeklo.

„Otkrili smo utvrđeno selo u južnoj Amazoniji, odbrambene i ceremonijalne lokalitete na jugozapadu, megalitske strukture na sjeveru, rečna naselja u centralnom dijelu. Na jugu su primijećeni znaci grada sa trgovima u području za koje se vjeruje da su nekada naseljavale desetine hiljada ljudi. Čini se da je postojala mreža puteva sličnih onima u Grčkoj ili Rimu“, navode naučnici.

Računaju da se širom Amazonije ispod slojeva lišća, sedimenta i korijenja krije između 10.000 i 24.000 građevina.

(RTS)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime