30.9 C
Podgorica
24.07.2024.

Injac o inicijativi za njeno razrješenje: Namjera je izazivanje izbora i vraćanje kontrole nad Glavnim gradom

Evidentno je da grupa opozicionih odbornika, razloge koje navodi u predlogu o mom razrješenju, zasniva na pristrasnim konstatacijama, koje nisu pravno utemeljene već podstaknute političkim ambicijama i namjerom da se izazovu vanredni izbori, jer su im politički interesi, ispred interesa razvoja Glavnog grada i poštovanja principa demokratije i vladavine prava, navela je Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice.

Ona je to saopštila u izjašnjenju na inicijativu za njeno razrješenje koje je predala odboru za izbor i imenovanje Skupštine Glavnog grada. Sjednica odbora je zakazana za danas. Inicijativu za razrješenje gradonačelnice potpisala su 22 odbornika opozicije iz DPS-a, Socijaldemokrata, SDP-a i Liberalne partije, a izostao je potpis predstavnika Bošnjačke stranke i Građanske inicijative 21. maj.

Ona ističe da su razlozi navedeni u predlogu za razrješenje, u formalno-pravnom i suštinskom smislu neosnovani i neutemeljeni u odnosu na normativni okvir.

–Više je nego očigledna namjera inicijative grupe opozicionih odbornika o mom razrješenju, koja se umjesto na odredbama zakona i propisa, isključivo zasniva na neosnovanim i površnim konstatacijama, iza kojih stoji težnja da postignu partikularne političke interese, te da probaju da ponovo uspostavi kontrolu nad upravljanjem Glavnim gradom – navodi Olivera Injac.

Gradonačelnica ističe da poseban osvrt zaslužuju neargumentovani navodi i tvrdnje iznijeti bez pružanja, kako navodi, bilo kakvih kredibilnih dokaza.

– Predlog je pun konstatacija, kojima se očigledno zanemaruje pravni osnov za razrješenje već je baziran na neosnovanim “primjedbama” o mom navodno nezakonitom postupanju zatim, o “opstrukcijama” odbornika i ostvarivanju njihovih prava i dužnosti, partijskom zapošljavanju i netransparentnosti u radu – napisala je gradonačelnica.

Targetiranje nedjelovanja u suzbijanju korupcije ocijenila zlonamjernim

Ukazujem, navodi u izjašnjenju gradonačelnica Olivera Injac, na svu besmislenost navoda kojim se ističe navodni primjer nepoštovanja mojih zakonskih obaveza zbog “nedonošenja Plana integriteta Glavnog grada”, posebno imajući u vidu da je dokument za period od 2023-2024. godine donijet u septembru 2022. godine. U inicijativi piše da je imala obavezu da ovaj dokument pripremi i dostavi Agenciji za sprječavanje korupcije.

– Tvrdnja je besmislena i ne bi iziskivala komentar, ali kako targetira oblast suzbijanja korupcije, koja je visoko na listi prioriteta u mom radu, dužna sam da vas upoznam da su i ovi navodi netačni, a usuđujem se reći, i zlonamjerni. Pravilima za izradu i sprovođenje plana integriteta koje je donio Savjet Agencije za sprječavanje korupcije 25.decembar 2015. godine, nije propisana izrada novog plana integriteta u slučaju izmjene upravljačke strukture tako da su navodi iz predloga o razrješenju neutemeljeni. Shodno zakonskoj obavezi, izvještaj o sprovođenju Plana integriteta za 2023. je sačinjen i dostavljen Agenciji za sprječavanje korupcije 15. aprila ove godine o čemu postoji i dokaz – navodi gradonačelnica.

Gradonačelnica se izjasnila na ocjene da nije u zakonskom roku predala izvještaj o radu za prošlu godinu. Zakonski rok je 31.mart.

– Neutemeljene su konstatacije o navodnom “nedostavljanju izvještaja”, jer je očigledno da grupa odbornika namjerno izbjegava da se suoči sa činjeničnim stanjem, a to je da je Skupštini Glavnog grada 29.marta upućen potpisani akt broj: 01-018/24-odine, kojim se podnosi izvještaj. Ali zbog očiglednog (namjernog ili nenamjernog?) propusta u radu nadležnih službi, nije zaokružena procedura evidentiranja u pisarnici i Službi Skupštine. Iz tog razloga je izvještaj ponovo dostavljen, uz obrazloženje za takvo postupanje 16. aprila – napisala je gradonačelnica.

Sjednica Skupštine Glavnog grada 24. jula

Olivera Injac kaže da je njeno izjašnjenje što se tiče poštovanja Statuta Glavnog grada identično kao i za Zakon o lokalnoj samoupravi kada je u pitanju postupak razrješenja predsjednika opštine.

– Naglašavam da je više nego očigledno da se radi o neutemeljenim i politikantskim pokušajima grupe odbornika, kojima je cilj da me neosnovanim, neodgovornim i nekorektnim tvrdnjama pokušaju profesionalno diskreditovati i prouzrokovati krizu vlasti, kojom bi se onemogućila realizacija planiranih projekata i usporio razvoj Podgorice – navela je gradonačelnica Injac.

Ona u izjašnjenju navodi da nisu racionalne tvrdnje o nedostavljanju materijala u propisanim rokovima i kršenju Poslovnika Skupštine, a kojima se ističe da je svojim “postupanjem podrivala pravo odbornika da učestvuju u radu Skupštine i radnih tijela, odnosno onemogućavala odbornicima da se kvalitetno pripreme za obavljanje odborničke funkcije”.

– Sve navedeno predstavlja optužbu bez zakonskog i racionalnog utemeljenja, što se može uočiti neposrednim upoznavanjem sa Poslovnikom, pa je iznenađenje da potpisnici predloga za razrješenje to ne čine – navela je gradonačelnica.

Među razlozima za razrješenje, na koje se opozicioni odbornici pozivaju je i realizacija Programa rada Skupštine za prošlu godinu. Navodi se da je od 15 aktivnosti iz normativnog dijela i 19 iz tematskog dijela zaključno sa 31.12.2023. godine, realizovano 16 aktivnosti čiji je nosilac, odnosno predlagač bila gradonačelnica.

– I u ovom slučaju grupa opozicionih odbornika, na istovjetan način, krajnje površno, pristrasno i neutemeljeno argumentaciju bazira na pokušajima mjerenja efikasnosti mog rada kroz statistička mjerenja uspjeha, a da pri tom nije potkrijepila navode ničim konkretnim, posebno zanemarujući činjenično stanje, a prilagođavajući kontekst okolnosti njihovim konkretnim političkim interesima, u zavisnosti od toga da u sazivu Skupštine predstavljaju vlast ili opoziciju. Kada je riječ o Programu rada Skupštine Glavnog grada za 2023. godinu, ključno je navesti da opozicioni odbornici koji preispituju učinkovitost realizacije programa ne dovode u pitanje činjenicu da ga upravo oni nisu donijeli u mandatu prošlog saziva kada su, neki od inicijatora predloga bili u odborničkoj ulozi, ali tada u okviru vladajuće većine. Očigledno je ipak, da se gubitak pozicije vlasti odražavao na motivaciju i efikasnost rada, zbog čega je program rada donesen tek nakon konstituisanja novog saziva. Ovo jasno ukazuje na odnos odbornika prema obavezama i njihovoj odgovornosti u odnosu na to u kom svojstvu predstavljaju građane- kao vlast ili kao opozicija – navela je gradonačelnica Injac.

Ona je precizirala da postoje jasna obrazloženja za svaku pojedinačnu aktivnost koja nije realizovana i da se temelje na poštovanju procedura, propisa i zakona.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime