11.9 C
Podgorica
24.02.2024.

Inflacija u SAD postepeno opada

Rast potrošačkih cijena u SAD ponovno je usporio u decembru 2022. godine, što je već šesti mjesec zaredom da inflacija postepeno popušta.

Zavod za statistiku rada saopštio je da je njegov indeks potrošačkih cijena u decembru bio viši za 6,5% u odnosnu na 12 mjeseci ranije. Poređenja radi, u novembru je zabilježen rast cijena od 7,1% u poređenju za godinom dana ranije.

U junu 2022. godine, inflacija je dostigla najviši nivo u proteklih 40 godina – 9,1%.

Posmatrajući podatke iz mjeseca u mjesec, uočava se da su cijene u decembru bile niže za 0,1% nego u novembru, što je prvi takav pad od maja 2020. godine.

Iako bi američki potrošači mogli osjetiti određeno olakšanje kada plaćaju namirnice i drugu robu, inflacija je i dalje znatno iznad uobičajene brojke od 2%, kojoj teže kreatori politika u Federalnim rezervama, centralnoj banci SAD.

Neki ekonomisti još uvijek predviđaju da će se američka ekonomija, najveća na svijetu, do kraja godine suočiti sa rececijom, ali rast u broju zaposlenih je takođe ostavo na visokom nivou, sa 233.000 novih radnih mjesta u decembru.

U četvrtak, Ministarstvo rada je saopštilo da su zahtjevi za naknade za nezaposlenost prošle sedmice pali na najniži nivo u proteklih 15 sedmica, te da ih je ukupno bilo 205.000. Ovi zahtjevi su obično indikator otpuštanja radne snage.

Stopa nezaposlenosti u SAD je na 3,5%, te je najniža u protekle 53 godine.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime