17.7 C
Podgorica
25.05.2024.

Huk koji je 1979. napravio pustoš

Crna Gora obilježava 45 godina od najrazornijeg zemljotresa, koji je na današnji dan 1979. pogodio našu zemlju. Potres jačine sedam stepeni po Rihteru, i intenziteta do 9 stepeni Merkalijeve skale, izazvao je katastrofalna razaranja na cijelom Crnogorskom primorju, na dužini od preko 100 kilometara. Epicentar zemljotresa bio je u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 kilometara od obale. U tom zemljotresu stradala je 101 osoba u Crnoj Gori i 35 u Albaniji.

Posljedice potresa koji je trajao svega desetak sekundi, bile su više nego katastrofalne. Oko 100 hiljada ljudi ostalo je bez krova nad glavom.

Najviše su stradali gradovi Ulcinj, Bar, Petrovac, Budva, Tivat, Kotor, Risan i Herceg Novi, uništen je veliki broj modernih hotelskih kapaciteta, oštećena 53 zdravstvena objekta, 570 objekata socijalne i dječije zaštite i 240 škola.

Posebno su stradali kulturno-istorijski spomenici, a oštećeno je oko 350 kilometara magistralnih i 200 kilometara regionalnih puteva.

Šteta je procijenjena na više od 4,5 milijarde dolara. Ali zemljotres 1979. će se pamtiti, prema riječima svjedoka, pamtiti po požrtvovanosti i solidarnosti.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime