26.9 C
Podgorica
15.07.2024.

Haos na tržištu nekretnina: Cijene građevinskog materijala zbog rata u Ukrajini podivljale!

Ratna dešavanaja u Ukrajini uticala su na povećanje cijena materijala ali to je samo jedan u nizu problema s kojim se suočavaju građevinari i investitori u Crnoj Gori. Sporo realizovanje detaljnih i drugih planova kao i nedonošenja izmjena Zakona o planiranju i izgradnji i nestabilna unutrašnjopolitička situacija takođe ne doprinosi sigurnosti ulaganja u gradnju.

Predsjednik Odbora udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala Privredne komore Mile Grujić, rekao je za Pobjedu da su poremećaji na tržištu zbog poskupljenja gotovo svih građevinskih materijala, goriva, maziva i drugih resursa u građevinarstvu  ogromni i da se već danas ne mogu ni kontrolisati niti predvidjeti.

“Pored toga, ima nerealizovanih ugovora iz prethodnog perioda koji se nijesu iz objektivnih okolnosti mogli završiti, a odgovornost nije na strani građevinara. Stari zakon o javnim nabavkama nije, kao novi, predvidio mogućnost povećanja cijena za 20 odsto u ovakvim prilikama, pa su ovi izvođači dovedeni u neravnopravan položaj”, kazao je Gujić za podgorički dnevnik.

On dodaje da postoji načelan dogovor da se preko Privredne komore uputi dopis Ministarstvu finansija, jer su cijene građevinskog materijala porasle 40 do 100 posto, pa su mnogi projekti na ivici da budu stopirani.

Zakon o javnim nabavkama, po njegovim riječima, vrlo je strog po pitanju cijena i samo u rijetkom slučaju može doći do korigovanja za 20 odsto.

Ukrajina je veliki proizvođač željeza i polietilena, a zbog rata je zustavljena i proizvodnja i transport što dodatno otežava situaciju.

“S obzirom da je to berzanska roba, pitanje je koliko dugo možemo da izdržimo rad pod tim cjenovnim pritiskom. Iskreno, sve i da sad obustave ratna dejstva trebaće puno vremena da se stabilizuje situacija na tržištu”, kaže Gujić za Pobjedu.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime