14.9 C
Podgorica
17.04.2024.

Hamas potvrdio da se izraelska vojska povukla iz bolnice Al Šifa, pronađeni leševi

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze pod kontrolom Hamasa saopštilo je danas da je izraelska vojska povukla tenkove i vozila iz bolnice Al Šifa, najveće bolnice na opkoljenoj palestinskoj teritoriji, gdje je prije dvije sedmice pokrenula vojnu operaciju.

Novinar AFP-a i očevici na licu mjesta vidjeli su tenkove i vojna vozila kako napuštaju bolnički kompleks.

“Desetine leševa, od kojih su neka u stanju raspadanja, pronađeni su u i oko bolnice”, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja palestinskog pokreta Hamas.

Izraelska vojska se “povukla iz medicinskog kompleksa Al Šifa nakon što je zapalila zgrade i potpuno ih stavila van funkcije”, navelo je ministarstvo i dodalo da su oštećene i zgrade koje ga okružuju.

Jedan ljekar je za Frans pres rekao da je pronađeno više od 20 tijela, kao i da su preko pojedinih prešla vojna vozila tokom povlačenja.

Izraelska vojska, koja optužuje borce Hamasa da se kriju u bolnicama, pokrenula je, kako je opisala, “preciznu operaciju” 18. marta protiv Al-Šife, koji se nalazi u gradu Gaze na sjeveru te palestinske teritorije.

Vojska je saopštila da je od tada “eliminisala oko 200 terorista”. Operacija je počela kada su stotine raseljenih osoba našle utočište u krugu bolnice.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus juče je rekao da je 21 pacijent u toj bolnici preminuo od početka izraelske operacije.

Prema njegovim riječima, u bolnici je ostalo 107 pacijenata, među kojima je četvoro djece a 28 osoba je u kritičnom stanju.

- Oglasi-spot_imgspot_img
IzvorBeta
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime